Граждани на Перник протестираха срещу организирана манифактура на нелегални "къртици" на въглища. Протестът пред сградата на Народното събрание бе символичен, като се събраха седем души.

Хората настояват със закон да бъде инкриминиран незаконният добив на въглища, защото сегашният случай стигнал до подкопаване на основите на детска ясла в Перник. Гражданите се заканват дори да затворят магистрала "Струма", ако не бъде приет текст, който да гарантира наказателна отговорност за нелегалните миньори.

Къщи в пернишкия квартал "Рудничар" потъват заради незаконен добив

Къщи в пернишкия квартал "Рудничар" потъват заради незаконен добив

Сигналът е препратен към Министерство на енергетиката

Галя Гиргинова от неправителствената организация "Съседите" заяви, че ще запазят гражданската си активност. Хората се надяват преди лятната ваканция на депутатите исканият закон да бъде приет. Те внесоха символично призиви в деловодството на Народното събрание и в Министерство на енергетиката.

Заради подобен проблем през 2015 г. две къщи бяха засегнати от свличане, като едната бе частично разрушена. Сега при залавяне на незаконен добив, единственото, което полицията може да направи, е да конфискува въглищата.

"Това вече е организирана престъпност в Перник и нищо не се прави", коментира Генади Кондарев от екологично сдружение "За Земята". Той изрази опасение, че плитко копаене - буквално под къщите на хората, е сериозна опасност за активизиране на свлачищни процеси.