Натискът над България да оттегли кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар се увеличава, след като днес председателят на групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европейския парламент Мартин Шулц критикува остро премиера Бойко Борисов по въпроса, съобщават от Европейската комисия.

Информирах председателя на комисията Жозе Мануел Барозу, че освен сериозните слухове и обвинения за финансови нередности около Румяна Желева, моята група е на мнение, че тя не е достатъчно подготвена за предлаганата й работа, заяви Шулц.

Сега той трябва да помисли в тази насока и да си извади необходимите заключения, съветва още председателят на ПЕС българския премиер.

Освен кандидатурата на Желева, Шулц коментира и казаното от Борисов, че леви европейски депутати сеят раздори в Брюксел, с думите, че „бивш бодигард на бивш комунистически диктатор няма право да ни атакува по подобен начин".

Госпожа Желева е един елемент от стратегията на Борисов, чрез която той се опитва да атакува всеки, който му се противопоставя, посочи още Шулц.

Призовавам председателя Барозу да отхвърли категорично подобен стил.

Госпожа Желева и нейната некомпетентност представляват управлението на кабинета Борисов, категоричен е още председателят на ПЕС.

Според него Румяна Желева трябва да бъде изслушана още един път пред евродепутатите, ако бъде одобрена за еврокомисар.

Страхувам се обаче, че вторият път ще е по-лош от първия, отбеляза още Шулц. Нейното представяне показа без съмнение, че тя е некомпетентна, заяви той.

От ЕК допълват, че евродепутатът Ивайло Калфин е споделил крайно негативната оценка за Румяна Желева като кандидат за еврокомисар.

Припомняме, имотната декларация на външния ни министър стана повод Румяна Желева да бъде обвинена в лъжа по време на изслушването й в ЕП.

Самата тя беше доста лаконична в коментара си за случилото се, като заяви, че трябва да приключи проверката на правните комисии към Европейската комисия и Европарламента.

Очаква се днес председателят на ЕК Жозе Барозу да излезе с позиция за конфликта на интереси на българския кандидат-комисар Румяна Желева.