Скандирания „червени фасове" посрещаха част от участниците в заседанието на Съвета на Партията на европейските социалисти (ПЕС). 20 души от "Коалиция без дим" спретнаха протест пред НДК срещу премахването на пълната забрана за пушене на обществени места.

Шепата протестиращи беше зорко пазена от над 100 униформени, които рано, рано бяха струпани пред металните ограждания, спиращи достъпа до НДК.

Според недоволните граждани желанието за премахване на забраната подкопава социалните и здравни обещания на кабинета "Орешарски". Те настояха тази забрана да не пада. По думите им интересите, които се защитават с премахването на забраната, са свързани с големи олигархични структури и е илюзия, че се бранят интересите на бизнеса.

Хората скандираха „България чиста от лобизъм" и „ПЕС, озаптете си лидера."

Разпънати бяха и множество плакати срещу Сергей Станишев и идеята за отмяна на въпросната забрана - „Stanishev, don't touch the smoking ban!"; "PES, wake up, your leader is corrupt"; "Mr PES, tobacco industry kills"; "Bulgartapak - тютюневите лобисти убиват"; „PES, put Stanishev under control".

Макар и малко, събралите се тази сутрин граждани заявиха, че няма да сведат глава пред безпринципото намерение на БСП и парламентарното мнозинство да угодят на свързваните с Делян Пеевски и КТБ собственици на Булгартабак, и в подкрепа на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Припомняме, Столична община отмени всички протести, митинги и мероприятия около НДК заради конгреса на европейските социалисти. Причината бе, че градският съвет на БСП е заявил провеждане на мероприятия с младежи, съпътстващи провеждането на конгреса.