Скандалът с песента за Райна Княгиня не подмина и парламента. Едва започнало - след хиляди мъки и проблеми с кворума - заседанието и лидерът на НФСБ Валери Симеонов изчете текста на внесен сигнал до ЦИК по случая, като призова всички депутати, които споделят позицията му, да се разпишат под него.

Припомняме, че преди броени дни видеоклип обиколи интернет и предизвика доста яростни реакции към представителите на ДПС. Във видеото лидерът на ДПС Лютви Местан ръкопляска на изпълнение на турски език на песен, която напомня по звучене патриотичната песен за Райна Княгиня. Малко след острите реакции, които буквално заваляха към партията, от ДПС обявиха, че песента е била „еманация на заедност".

Днес обаче Валери Симеонов обвини Движението в натягане на напрежението и подклаждане на нестабилност в региона. "Това е системно нарушаване на законите на България, настояваме за прилагането на закона в цялата му тежест", отсече категорично представителят на ПФ, визирайки и агитирането на турски език от страна на ДПС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан веднага реагира на декларацията на Валери Симеонов и я обяви за „експлозия на невежеството и безпросветността".

Той обясни, че правото на използването на майчиния език е регламентирано в европейска конвенция и е ратифицирано от страната ни. Заради това и тази ратификация имала предимство пред избирателния кодекс. Аз се позовавам на правата си по Европейската конвенция за правата на човека, така Местан обясни правото си да говори на майчин език с избирателите си.

ДПС провежда кампанията си на официалния български език, както подчерта той и обясни, че само от време на време се обръщат на майчин език към избирателите си.

"За Европа езиковото различие е богатство, а не заплаха за националната сигурност", заяви още Лютви Местан. Той е недоволен, че депутат от българския парламент се обявява срещу това право да се обръща на майчин език към избирателите на ДПС.

Затова и Местан поиска отговор от Валери Симеонов дали иска българите от Западните покрайнини да поздравяват избирателите си на сръбски, а не на български. Искате ти това, недоумява той. Това ли е вашият патриотизъм, продължи с въпросите лидерът на ДПС.

"Това е всичко друго, но не и патриотизъм
", смята той. "Патриот душа дава, но не своята душа, а душата на народа", цитира той думите на поета Христо Ботев.

"Само България налагала такива безумни ограничения", по думите му, да не се агитира на майчин език. "Те са чужди на 21 век", смята Лютви Местан.

Раздухването на случая с изпълнението на песента за Райна Княгиня, по мнението му, била пореден опит за предизвикване на истерия. Той, както и по-рано в кулоарите, поиска бурни аплаузи от патриотите за това, че техните избиратели са пели песента на Райна Княгиня.

Изявлението му приключи с пожелание за толерантна кампания и заканата: „Ще отговорим с още песни на агресията, с български патриотични, възрожденски песни".