Трагикомично започна днешният пленарен ден в българския парламент.

Народните представители се захванаха като първа точка от днешната си работа с обсъждане и приемане на решение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя. Това стана, въпреки че вчера след процедурни трикове мнозинството народни избраници успяха да преместят точката като трета в днешната програма.

ГЕРБ със своя декларация, заменят "геноцид" с "масово изтребление"
Още...

Припомняме, че още в сряда по предложение на „Атака" народните представители си записаха като първа задача днес именно обсъждането на такова решение и заради самия ден 24 април - 100 години от арменския геноцид.

Темата за арменския геноцид и обсъждането й в пленарна зала повдигна първо депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, който поиска удължаване на работния ден до гласуване на точката за решение на парламента за признаване на геноцида. Това предложение бе подкрепено и от „Атака", които призоваха колегите си: „Моля, не се въздържайте".

На днешния ден нямаме право да мълчим и да се въздържаме. На днешния ден трябва да говорим за истината. Всички тук имаме приятели от арменски произход и знаем за мъката на този народ", отбеляза депутатът от „Атака" Десислав Чуколов и дори обясни: „Когато гласувате, не си мислете за Ким Кардашиян, а за вашите приятели арменци".

Макар и след този призив мнозинството депутати не подкрепиха удължаване на работния ден, а ДПС дори обидени излязоха от зала. Тогава от ПФ отново опитаха да повдигнат темата, като настояха за едноминутно мълчание за почитане на паметта на загиналите арменци по време на геноцида в Османската империя. Парламентарната шефка Цецка Цачева обаче им обясни, че няма как да подложи на гласуване това искане, като се допря на правилника.

„Колко смехотворни и несъстоятелни сте, когато говорите, че заради някакво правилниче ние не можем да изразим съпричастността си към 1,5 млн. жертви. Да престанем с тези евтини клишета, дребни оправдания", се ядоса патриотът Валентин Касабов.

Макар че Цецка Цачева изобщо не подложи на гласуване почитането с едноминутно мълчание, народните представители от БСП, АБВ, „Атака", ПФ, някои от Реформаторския блок и само Методи Андреев от ГЕРБ се изправиха на крака и сведоха глави в памет на загиналите арменци. Тази постъпка предизвика известен смут в някои народни избраници, които видимо се чудиха дали да станат на крака, или да останат седнали по местата си. От ДПС пък изобщо ги нямаше в зала.

61%  от пълнолетните български граждани не са чували за арменския геноцид в Османската империя. Още...

Тогава от „Атака" направиха и своето предложение, а именно точката за излизане с решение на парламента за признаване на геноцида над арменците да стане отново първа в работната програма.

Това принуди бързо ДПС депутатите да се върнат в зала и да гласуват единодушно „против". Макар и след поискано прегласуване от страна на движението мнозинството в пленарна зала подкрепи връщането на тази точка отново на начална позиция, като от ГЕРБ, БСП, РБ, „Атака", ПФ натиснаха бутона „за", само ДПС бяха против, а БДЦ и някои от АБВ се въздържаха.

„43-тото Народно събрание реши - признава официално геноцида над арменците в Османската империя и обявява 24 април за ден на възпоминание на неговите жертви", гласи написаното от „Атака" предложение за решение, с което се захванаха депутатите.

„Днешното решение касае един исторически период, от който се опитва да се оттласне и самата Турция. Това не е въпрос на българо-турските взаимоотношения", обясни в хода на дискусията народният представител от „БСП Лява България" Валери Жаблянов. Той призова колегите си да гласуват „за" подобно решение, защото така парламентът не просто ще се присъедини към решението на другите парламенти, но и ще се присъедини към собствената си история.

„Ние трябва да сложим знак за равенство между това, което се е случило с нас и с арменския народ", убеден е социалистът и отсече: „Възстановяването на историческата справедливост е необходимо".

За проявяване на необходимата политическа воля по темата, призова и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. „Турците са избили 1 млн. арменци и 300 хиляди кюрди", напомни още патриотът.

Лидерът на ДПС Местан се включи в дебата, като от думите му стана ясно, че проблемът на третите по сила в парламента не е толкова текстът на решението за арменския геноцид, колкото фактът, че е решение.
За доказателство лидерът на движението размаха от парламентарната трибуна списък с националните парламенти, изразили отношение по темата. „Във всички случаи имаме изразени политически оценки под формата на декларации. Много от тези държави се въздържат от думата геноцид като оценка за тези събития", посочи Местан.

„Българският парламент днес е единственият, който обсъжда проект за решение, а решенията по смисъла на българската Конституция имат силата на закон. Те не са израз просто на политическа позиция", обясни недоволството лидерът на ДПС и призова колегите си да се замислят защо няма един пример национален парламент да се е ангажирал с акт със силата на закон.