Сега държавата е коректен партньор на бизнеса, заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за БТВ.

„Прогнозата ни за икономическия растеж за 2014 г. не е преувеличена. Опасявам се по-малко в момента, отколкото преди 6 месеца поради мерките, които предприехме, за да оживим икономиката." - коментира министър Чобанов.

По думите му, една от причините за това е промененото отношение на държавата към бизнеса.

„Държавата е коректен партньор и една от мерките, с които го показва е, че започнахме да възстановяваме ДДС по поредността на заявките. Това е мярката, която възстановява на бизнеса 20% - колкото е данъкът и може да използва тези средства, за да се разплати, да даде заплати, а в някои случаи и бонуси." - поясни финансовият министър.

Той допълни, че през декември 2013 г. възстановеното ДДС е 540 млн. лв., което е с 300 млн. лв. повече в сравнение с декември 2012 година. Според него, възстановяването на доверието към държавата включва и навременно плащане по обществените поръчки и покриването на стари задължения, което се прави в момента.

Министър Чобанов заяви, че е ускорено плащането по еврофондовете, като през второто полугодие на 2013 г. са разплатени 2,2 млрд. лв. на бизнеса.
„Част от средствата са от държавния бюджет и очакваме през март Европейската комисия да ни ги възстанови", поясни той.

Петър Чобанов допълни, че държавният дълг на България не е бил увеличен през 2013 г., а дори напротив.
Изтегленият 1 млрд. лв. заем е взет, за да се погасят стари заеми на държавата. Към края на март 2013 дългът е бил 14,4 млрд., а към края на годината е 14,1 млрд. лева.
„В края на годината се оказахме с дълг, който е с 300 милиона по-малко" и дълговата позиция на държавата се подобри.

По отношение на дълговата политика през 2014 г. министърът увери, че лимитът, който е предвиден в Закона за държавния бюджет ще бъде използван по предназначение, като уточни, че „около 1,3 млрд. лв. са за падежиращ стар дълг, 1,7 млрд. ни трябват да платим отново стар дълг, който падежира през 2015 г. и останалите 1,4 млрд. са за финансиране на бюджетния дефицит".

По отношение на Публичната инвестиционна програма министър Чобанов заяви, че вече се набират проектните предложения и процедурата е в ход.

Според него се подобрява и сътрудничеството между агенция „Митници" и Министерството на вътрешните работи, като това намира изражение в резултатите в борбата с контрабандата.