Евродепутатът Петър Курумбашев изтъкна дейността на българските представители в Европарламента за промяната на Директива 96/71/ЕО за командироване на работници към запазване на настоящия й вид.

В писмо до медиите и до БСК часове след като от Българската стопанска камара (БСК) написаха, че правителството и евродепутатите ни имат "размита и неясна позиция", Курумбашев изпрати предложенията, подкрепени от българските евродепутати до комисията по транспорт и туризъм в ЕП.

Стопанската камара подкрепя протеста на превозвачите

Стопанската камара подкрепя протеста на превозвачите

Ден по-рано Ивайло Московски заплаши с оставка по казуса

"По моя инициатива, през октомври 2017 г., единодушно всички български представители в Европейския парламент приеха обща позиция относно законодателния пакет за мобилност в ЕС. Инициирахме и обща среща, заедно с румънските ни колеги, които също се присъединиха към тази позиция през декември 2017 г.", пише Курумбашев.

Превозвачите ни искат активна защита по време на председателството

Превозвачите ни искат активна защита по време на председателството

100 000 български шофьори ще останат без работа с нова директива на ЕК

Курумбашев изтъква, че многократно - както в пленарна зала, така и в рамките на заседанията на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП е отстоявал българския национален интерес и интереса на българските превозвачи

"Считам, че твърдението Ви е изключително некоректно, особено и с оглед на факта, че съм изразил позицията си много преди БСК да е била запозната с проблема. Не е коректно хора, които работят година и половина по темата, да бъдат атакувани по този начин публично - още повече с неверни факти", пише Курумбашев.

Според действащия текст през всеки две последователни седмици водачът ползва поне две нормални седмични почивки, или една нормална седмична почивка и една намалена седмична почивка от поне 24 часа. Намалението се компенсира с равностоен период на почивка, ползван без прекъсване преди края на третата седмица след въпросната седмица.

Изменението, подкрепено от Петър Курумбашев, Асим Адемов, Георги Пирински, Ангел Джамбазки, Емил Радев, Филиз Хюсменова, Ищван Уихеи, Неджми Али е намалените седмични почивки да се компенсират с равностоен период на почивка. Той се ползва без прекъсване преди края на третата седмица след въпросната седмица.
Седмичната почивка да започва не по-късно от края на шест 24-часови периода от края на предишната седмична почивка, гласи част от проекта, подкрепен и от нашите евродепутати.