Да бъде назначен нов Областен управител на Област София "с необходимия морал и политическа смелост", за да предприеме действия за демонтажа на Паметника на съветската армия в София. Това настоява лидерът на партия КОД Петър Москов в писмо до новия министър-председател, което е разпратено по българските медии.

Той изпраща до Денков писмото преди правителството да извърши смяна на областните управители, както и преди да е ясно кой ще заеме въпросния пост. Москов припомня, че Столичния общински съвет вече е взел решение за демонтиране и преместване на въпросния паметник.

КОД иска преименуване на улици в София с важно символично значение

КОД иска преименуване на улици в София с важно символично значение

Става въпрос за бул. Цар Освободител, ул. Московска, ул. Граф Игнатиев, бул. Скобелев и ул. Гурко

Това е напълно в правомощията на областния управител, заявява Москов и посочва чл. 18, ал. 1, изр. първо и чл. 29, ал. 2 от Закона за държавната собственост, с която незабавно може да предприеме действията необходим за изпълнението на Решение № 168/09.03.2023 г. на Столичния общински съвет, за демонтиране и преместване паметника на съветската окупационна армия от центъра на нашата столица.

В писмото той освен това поздравява новия премиер, изразява позицията си против Руската агресия в Украйна и допълнително аргументира демонтажа като част от "изграждането на нормалния европейски облик на страната ни пред света".

Да бъде ли премахнат Паметникът на съветската армия?

Да бъде ли премахнат Паметникът на съветската армия?

Паметниците не са просто памет, регистрация на събитие, а те са отношение, позиция, декларация