Националното ръководство на Консервативното обединение на десницата (КОД) настоява Столичният общински съвет спешно да разгледа предложение за преименуване на няколко улици в София с важно символно значение, съобщават от пресцентъра на партията. Става въпрос за бул. Цар Освободител, ул. Московска, ул. Граф Игнатиев, бул. Скобелев и ул. Гурко.

От партията определиха като чуждопоклоничество и неуважение към историята ни решението тези централни столични артерии да носят имена на чужди царски офицери. От КОД са възмутени, че на българските царе и национални герои, възрожденци, строители на Българската държавност и именити представители на българското изкуство и култура биват кръщавани само малки квартални улички.

От партията изразиха позиция, че преразглеждането на това решение е наложително с оглед на инвазията на Русия в Украйна.

Националното ръководство на КОД настоява общинските съветници в София да надскочат тяснопартийните си съображения и спешно да заменят имената на изредените улици с имена на достойни българи, чиито горди наследници сме ние, днешните български граждани.

Столичните политици трябва да прекратят съучастието си в подмяната на българската история и да дадат шанс на децата, младите хора и всички ние да се оттървем от дълбоко втълпените исторически заблуди за намеренията и действията на Руската, Съветската и Постсъветската Империя относно нашата Родина, лъжливо увековечени в имената на централни улици и булеварди в нашата столица. България има много имена, с които да се гордее и няма никаква причина да не си възвърне националното достойнство особено днес, когато войната на Путин в Украйна показа истинското лице на Империята, се казва още в отвореното писмо на КОД.

Българската история, национален дух и култура са повод и за лична гордост на всеки от нас, която ни задължава да настояваме основните булеварди и улици в столицата ни да носят имената на наши именити съотечественици, добавиха от партията на Петър Москов.

КОД предлага регистър на руските имоти и дружества у нас

КОД предлага регистър на руските имоти и дружества у нас

Предложението е с цел изпълнение на приетите санкции спрямо Русия