Националното ръководство на Консервативното обединение на десницата (КОД) внася предложение спешно да се изготви регистър на търговските дружества, чиито действителни собственици са свързани с Руската федерация, и на имотите, притежавани пряко от Русия (държавата, общини, юридически лица, или български дружества, чиито реални собственици са лица и субекти, свързани с Руската Федерация.

Меглена Кунева: Прекратено е членството на Русия в Съвета на Европа

Меглена Кунева: Прекратено е членството на Русия в Съвета на Европа

По думите й това е много сериозно предупреждение

От КОД уточняват, че предложението е с цел изпълнение на приетите санкции спрямо руската държава и нейни граждани и юридически лица, наложени по повод агресията срещу Украйна, както и за да има готовност за последващи действия за налагане на разширен обем от рестрикции

Предложението е отправено до Министерството на правосъдието като принципал на Агенцията по вписванията, поддържаща Търговския регистър, в който вписани всички търговски дружества и действителните им собственици, и на Имотния регистър, съдържащ информация за недвижимите имоти и техните притежатели.

АКФ иска да се сложи всичко на масата за Балкански поток

АКФ иска да се сложи всичко на масата за Балкански поток

Според Антикорупционния фонд има огромни съмнения за скрити геополитически цели

Пример за визираното от КОД е крайморският комплекс "Камчия", в района на устието на р. Камчия. Първоначално там бе изграден детският лагер "Радуга" през 2010 г., а година по-късно кметството на Москва вложи още 270 млн. евро за целогодишен комплекс с нови жилищни корпуси, училище и модерни спортни обекти.. Предоставянето на базата в Камчия на московските власти беше договорено от социалния министър в Тройната коалиция Емилия Масларова при нейно посещение в Москва през 2008 г. Първата база в руския комплекс беше открита през 2010 г. от тогавашния кмет на Москва Юрий Лужков и премиера Бойко Борисов.

Предлагат българска вместо руска кирилица в сайтовете на държавната администрация

Предлагат българска вместо руска кирилица в сайтовете на държавната администрация

Работата по проекта е започнала преди войната в Украйна

В края на 2019 г. външният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че федерацията иска да придобие компекса. След изявлението на Лавров Атлантическият съюз в България също призова за категорична позиция на българските власти и се ангажира с експертна оценка за възможностите за национализиране и включването на СОК "Камчия" към бъдещият координационен център на НАТО във Варна. Политологът Огнян Минчев предупреди, че ако допуснем да се осъществят плановете на Русия за превръщане на комплекса "Камчия" в нейна база на европейска и атлантическа територия, се свличаме обратно до статута на "сива зона" между Изтока и Запада. Бившият ни посланик в Русия Илиян Василев заяви, че руската страна не може да реализира плановете си без междуправителствен договор.

Комплексът "Камчия" платил 217 000 лв. на община Аврен

Комплексът "Камчия" платил 217 000 лв. на община Аврен

До месец май се очаква да се разплатят

През януари 2020 г. стана ясно, че комплекс "Камчия" има сериозни задължения към хазната. Сметките и имуществото на дружеството бяха запорирани, след като към октомври 2019 година натрупаните суми бяха от порядъка на 700 хиляди лева. В последствие Общинският съвет в Аврен одобри разсроченото им изплащане. Плажната ивица пред санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" бе дадена на концесия на частна фирма с регистрация в България, за която кметът на Аврен нито потвърди, нито отрече дали зад нея стоят руски капитали.