Атлантическият съвет на България настоява правителството да излезе с официална реакция срещу намеренията на руското правителство да превърне комплекса "Камчия" в площадка за прокарване на руските интереси в Европа.

"Атлантическият съвет на България /АСБ/ категорично не приема и се противопоставя на намеренията на руското правителство за превръщане на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" в "основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на руските интереси в Европа". Реализацията на такъв проект би означавала, че евроатлантическа България ще позволи на нейна територия да се създаде чужда база с военно предназначение за провеждане на операции на хибридната война, която Руската федерация, под формата на "мека сила", води против България, Европейския съюз и държавите от Атлантическия алианс. АСБ настоява българското правителство да излезе с официална реакция на тези неприятелски антибългарски и антиевропейски намерения , за да бъдат те още в зародиш пресечени." - призовават от АСБ в официална позиция, разпространена до медиите.

Припомняме, по-рано политологът Огнян Минчев предупреди, че ако правителството допусне Русия да осъществи намеренията си, България ще деградира до "сива зона" между Изтока и Запада

Огнян Минчев: „Камчия“ поставя страната пред едно от най-важните решения след 1989 г.

Огнян Минчев: „Камчия“ поставя страната пред едно от най-важните решения след 1989 г.

Риск да се сринем до "сива зона"...

Ето какво още се казва в изявлението на АСБ:

АСБ предупреждава правителството, президента и членовете на парламента, че ако допуснат осъществяване на декларираните от Кремъл намерения, ще понесат всички последствия предвидени за всяко национално предателство в българското законодателство. Това ще бъде преминаване на "червена линия" след което връщане назад ще бъде невъзможно без поемане на персонална отговорност.

АСБ е убеден, че българските държавници ще преценят правилно опасността от това коварно намерение на Руската федерация и ще му се противопоставят. В противен случай могат да очакват не само политическа, но рано или късно и съдебна отговорност за своите действия или бездействие.

АСБ заявява, че няма да останем безучастни и нашите действия към възникналия проблем няма да се ограничат само с официални декларации. Ще използваме всички законови инструменти, с които разполагаме, както и всички наши вътрешни и международни контакти, за да информираме съюзническите правителства, да потърсим съдействие и да спрем тази нагла и враждебна провокация на Руската федерация спрямо България, НАТО и Европейския съюз.

Призоваваме национално отговорните, демократични и патриотични български партии, както и гражданските организации и всички българските граждани да настояват държавните институции незабавно да дадат достатъчно силен и ясен отрицателен отговор на Кремъл.

На българска територия няма да допуснем втори Крим или Донбас!

АСБ се ангажира с експертна оценка за възможностите за национализиране и включването на СОК "Камчия" към бъдещият координационен център на НАТО във Варна.

Руската държава поиска комплекса „Камчия“, за да упражнява „мека сила“ върху ЕС

Руската държава поиска комплекса „Камчия“, за да упражнява „мека сила“ върху ЕС

Руският Съвет за сигурност се заема...