Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че руската държава иска да придобие санаторно-курортния комплекс "Камчия", намиращ се до устието на река Камчия на черноморския бряг.

Това става ясно от негови думи в горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията, където той произнесе слово по актуални теми от международната политика и отговори на депутатски въпроси.

Към момента комплексът е собственост на кметството на Москва.

От зададения към Лавров въпрос става ясно, че депутатите са проучвали въпроса с комплекса и са подготвили проект за превръщането му в "основна задгранична културно-хуманитарна площадка" за налагане на руските интереси в Европа.

В отговора си Лавров казва, че това е "уникален проект" и е "идеален образец" за прилагането на "мека сила" от страна на Русия.

"Тревожи ни това, че през последно време се натрупаха много негативни тенденции. Редица сгради са затворени, други са под аренда. Не са много ясни имуществените отношения, има данъчни задължения и редица други тревожни фактори." - коментира руският външен министър, цитиран от изданието "Международная жизнь".

По думите му, по темата се работи активно след визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България през март тази година. Не става ясно какво точно е обсъждано по този въпрос с българските власти, но от изявлението му следва, че е комплексът е сред темите, по които има договорености.

"След визитата през март тази година на председателя на правителството на Руската федерация Д. А. Медведев Министерството на външните работи (на Русия - б. р.) подготви бележки по реализацията на всички договорености, като специално място беше отделено на преодоляването на кризата около този комплекс. Включително беше предложено кметството на Москва и руското правителство в лицето на Министерството на просветата да разработят варианти за трансформирането на тази собственост в държавна и да й осигурят бюджетно финансиране. Бяха поставени срокове до юни, бяха представени съответните доклади. Но за съжаление бюрократичната машина се върти бавно, затова не зная дали ще издам голяма тайна, но там беше и В. И. Матвиенко (става дума Валентина Матвиенко, председател на Съвета на федерацията - б.р.) и сега подготвяме разглеждането на този въпрос на оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация." - пояснява Лавров.

"Надявам се, че там с участието на министър-председателя и всички ведомства, които могат да съдействат за реализацията на тази схема, ще успеем под председателството на президента (Владимир Путин - б.р.) да стимулираме такова решение. Надявам се това да бъде направено бързо, защото по нашата оценка, ситуацията, наистина много бързо деградира." - заключава той.

ЕП: Руската пропаганда се е удвоила, нужни са действия срещу дезинформацията и намесата в избори

ЕП: Руската пропаганда се е удвоила, нужни са действия срещу дезинформацията и намесата в избори

Намеса следва систематичен модел...

От думите му не става ясно защо с темата ще се занимава Съветът за сигурност на Русия, ако става въпрос за културна и хуманитарна дейност. Споменатият обаче от Лавров термин "мека сила" е част от понятийния апарат на хибридните стратегии, предприемани от Москва в Европа и в САЩ. 

Предоставянето на базата в Камчия на московските власти беше договорено от бившия социален министър Емилия Масларова при посещението й в Москва през 2008 г. Масларова беше част от правителството на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Комплексът беше открит през 2010 г. от тогавашния кмет на Москва Юрий Лужков и премиера Бойко Борисов.

Още тогава се появиха възражения, че предоставянето на руските власти на част от българското крайбрежие, което е и външна граница на ЕС, накърнява националната ни сигурност и тази на страните от общността. След анексирането на Крим през 2014 г. и руската агресия в Донбас опасенията се засилиха.

Припомняме, през 2016 г. депутатът от партията на Путин "Единна Русия" Пьотр Толстой заяви, че Русия е изкупила половината Черноморие и ще купи цяла България. Изказването му взриви социалните мрежи. По-късно той се оправда, че думите му били шега. Впоследствие Толстой беше избран за заместник-председател на руската Дума.

Обидно изказване на човек на Путин срещу България взриви Фейсбук

Обидно изказване на човек на Путин срещу България взриви Фейсбук

Депутатът Пьотр Толстой, журналист...