Ако допуснем да се осъществят плановете на Русия за превръщане на комплекса "Камчия" в нейна база на европейска и атлантическа територия, се свличаме обратно до статута на "сива зона" между Изтока и Запада, предупреждава политологът Огнян Минчев в коментар, публикуван в профила му във Фейсбук.

Припомняме, в петък бившият ни посланик в Русия Илиян Василев заяви през БНР, че руската страна не може да реализира плановете си без междуправителствен договор, а той зависи от българското правителство. Той напомни, че след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. всички бюджетни средства на руската държава са насочени към подобен тип туризъм в Крим, поради което комплексът "Камчия" практически е фалирал - към момента има и неплатени данъци към българската държава. По думите му обаче, не е изключено плановете на Русия да се осъществят с оглед на стремежа на премиера Борисов да балансира между евроатлантическата принадлежност на България и претенциите на Москва.

Атлантици: Държавата да национализира „Камчия“, да не допускаме втори Крим!

Атлантици: Държавата да национализира „Камчия“, да не допускаме втори Крим!

Действията на Русия са антибългарски…

Повод за коментарите станаха думите на външния министър на Руската федерация Сергей Лавров, че комплексът "Камчия" на българското Черноморие може да се използва като "мека сила" за прокарване на руски интереси в Европа. Изявлението беше направено в отговор на въпрос, зададен от руския депутат Василий Иконников, във връзка с негово предложение руската държава да стане собственик на комплекса "Камчия", чийто стопанин от 2010 г. е кметството на Москва. По официални данни, предоставянето на базата е договорено с кмета на Москва Юрий Лужков от бившия социален министър Емилия Масларова при посещението й в Русия през 2008 г.

Публикуваме текста на Огнян Минчев без редакторска намеса:

Официалните планове на Москва да превърне комплекса в Камчия в "хуманитарен център" - т.е. в изнесено разузнавателно звено от типа на това в Ниш - поставят българското правителство пред едно от най-важните решения, които са взимани от институциите ни през последните 30 години. В продължение на първата половина от тях - до приемането ни в НАТО и ЕС - в българското общество и държава се водеха ожесточени спорове за геополитическата идентичност на нашата страна. Лансираха се какви ли не визии и теории - за "естествена неутралност" на България между Изтока и Запада, за България като "мост" между Европа и Русия, обслужващ известните стратегически планове за Европа "между Атлантика и Урал" - т. е без присъствие на Америка, "визии" за "снишаване" - "да видим какво ще стане" и т.н.

Утвърждаването на българския път като визия за цялостна принадлежност към европейската цивилизация и атлантическата система за сигурност дадоха възможност на България - при поредица от неразрешени и до днес вътрешни и международни проблеми на наследена зависимост - да реализира сериозен икономически растеж, да утвърди значими, макар и недостатъчни реформи в своята институционална система и да се интегрира в света на демократичните и заможни нации. Зад гърба си оставихме напълно реалната опасност да се свлечем до статут на страна-периферия на постсъветското пространство, на евразийската мизерия и несигурност.

Руската държава поиска комплекса „Камчия“, за да упражнява „мека сила“ върху ЕС

Руската държава поиска комплекса „Камчия“, за да упражнява „мека сила“ върху ЕС

Руският Съвет за сигурност се заема...

Със заплахата да допуснем превръщането на Камчия в изнесена на европейска и атлантическа територия разузнавателна база ние се свличаме обратно до статута на "сива зона" между Изтока и Запада, между гарантираната сигурност на атлантическия свят и ревизионистичната неоимперска амбиция за разорение и обратно приобщаване на България и Балканите към зоната на евразийската диктатура, конфликт и нищета. Нещо повече - ако отстъпим пред претенциите на Москва за Камчия ние внасяме в българското общество разделение и конфликт, които окончателно ще осуетят възможността България да се стабилизира и развива като независима и цивилизована европейска държава. Пред очите ни и пред очите на българските институции се организира и нараства по размери и потенциал една нова пета колона на Москва, която все по-арогантно обслужва руските новоимперски интереси срещу националните интереси на България. Тези хора целенасочено обслужват евразийската имперска доктрина, утвърждаваща лъжата, че България е обедняла и съсипана благодарение на своето членство в ЕС и НАТО. За своите системни лъжи и разрушителна дейност те получават ордени от Кремъл, произнасят речи на покорство и благодарност, планират нови и нови оперативни мероприятия срещу българската национална идентичност и национален интерес. Български политици и олигарси обслужват монополните амбиции на Москва в енергетиката, от десетилетия осуетяват създаването на енергийни алтернативи на руския монопол. В България съществуват анклави като пристанище Росенец, които не се намират под контрола на българската държава. Държавно олигархичните стратегии на Москва вихрят гигантска корупция в българската икономика и българската държава.

Ако отстъпим пред руския натиск за разузнавателна база на Русия в Камчия, на територията на НАТО и ЕС, ние ще изгубим изцяло привилегията на своята защита от институциите на западния свят. Ще се превърнем в сива зона - "черна дупка", свличаща се към хаоса на Евразия. Ще изгубим правото да се определяме като независима държава - изобщо като държава. Ще останем аморфна територия, на която безчинстват местни и чужди олигарси, нямащи нищо общо нито с българската национална идентичност, нито с българския държавен проект - такъв, какъвто го познаваме от миналото. Имперските интереси на Русия са изцяло несъвместими с българския национален интерес. Тяхното обслужване от български граждани, политици и институции е предателство спрямо България!

Позицията на Илиян Василев:

"Цялото внушение, което той (Сергей Лавров - б.р.) прави, че Москва може да си прави каквото иска, анонсирайки неща, които са предмет на преговори с българската държава, напомня на внушението от преди 12 години, когато Чижов каза, че България е троянски кон на Русия в Европейския съюз. (...) Особено притеснително е - и това нарочно се прави, че темата се повдига на ниво Съвет за сигурност, т.е. лично президентът Владимир Путин ще се занимава с този въпрос. Тук вече става ясно, че идеята на Лужков за бизнес и туризъм изведнъж става стратегически, дори военен въпрос. Аз го разглеждам като отговор на това, че ще се прави координационен център на НАТО във Варна."

"Проектът не беше на кмета на Москва - Лужков, а групата около г-жа Шопова успя да убеди Лужков да инвестира тук."

Дипломатът напомня, че т. нар. "хуманитарни" центрове на Русия зад граница са бази за пропагандно влияние и разузнаване.