Комплексът "Камчия" дължи сериозни суми за данъци и такси.

Сериозните финансови затруднения на комплекса разкри в студиото на Нова телевизия външният министър Екатерина Захариева. По думите й комплексът от години не е плащал дължимото на българската държава. Захариева подчерта, че думите на руския външен министър Сергей Лавров са именно в този контекст като отговор на депутатски въпрос за финансовото състояние на комплекса, който се стопанисва от кметството на Москва. Такова е и споразумението - за детски лагер.

До момента няма заявено желание комплекса да се трансформира в нещо друго, заяви още Екатерина Захариева.

Припомняме, външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че руската държава иска да придобие санаторно-курортния комплекс "Камчия", намиращ се до устието на река Камчия на черноморския бряг. В отговора си Лавров казва, че това е "уникален проект" и е "идеален образец" за прилагането на "мека сила" от страна на Русия.

Това стана на 25 декември в рамките на изявление на Лавров пред Съвета на федерацията.

Руската държава поиска комплекса „Камчия“, за да упражнява „мека сила“ върху ЕС

Руската държава поиска комплекса „Камчия“, за да упражнява „мека сила“ върху ЕС

Руският Съвет за сигурност се заема...

От зададения към Лавров въпрос става ясно, че депутатите са проучвали въпроса с комплекса и са подготвили проект за превръщането му в "основна задгранична културно-хуманитарна площадка" за налагане на руските интереси в Европа.

Предоставянето на базата в Камчия на московските власти беше договорено от социалния министър в Тройната коалиция Емилия Масларова при посещението й в Москва през 2008 г. Комплексът беше открит през 2010 г. от тогавашния кмет на Москва Юрий Лужков и премиера Бойко Борисов.

Още тогава се появиха възражения, че предоставянето на руските власти на част от българското крайбрежие, което е и външна граница на ЕС, накърнява националната ни сигурност и тази на страните от общността.

Атлантици: Държавата да национализира „Камчия“, да не допускаме втори Крим!

Атлантици: Държавата да национализира „Камчия“, да не допускаме втори Крим!

Действията на Русия са антибългарски…

Атлантическият съюз в България също призова за категорична позиция на българските власти и се ангажира с експертна оценка за възможностите за национализиране и включването на СОК "Камчия" към бъдещият координационен център на НАТО във Варна.

Политологът Огнян Минчев предупреди, че ако допуснем да се осъществят плановете на Русия за превръщане на комплекса "Камчия" в нейна база на европейска и атлантическа територия, се свличаме обратно до статута на "сива зона" между Изтока и Запада. Бившият ни посланик в Русия Илиян Василев заяви, че руската страна не може да реализира плановете си без междуправителствен договор.