От Санитарно оздравителния комплекс "Камчия" вече са платили 217 хиляди лева от задължения си към община Аврен, съобщи БНР. Очаква се до месец май да бъдат разплатени около 400 000 лв., когато влиза в сила новата данъчна година.

Парите са разсрочени на шест вноски с решение на Общинския съвет. "Влязохме в положение на дружеството, понеже туристическият сезон беше труден и всеки може да изпита затруднения, към момента са коректни и си плащат", каза кметът на Аврен Емануил Манолов. 

Руската държава поиска комплекса „Камчия“, за да упражнява „мека сила“ върху ЕС

Руската държава поиска комплекса „Камчия“, за да упражнява „мека сила“ върху ЕС

Руският Съвет за сигурност се заема...

Припомняме, че сметките и имуществото на дружеството бяха запорирани през януари т.г., след като към октомври 2019 година натрупаните задължения бяха от порядъка на 700 хиляди лева.

Плажът на Камчия е изключително държавна собственост. Само ивицата, която е пред Санаторно-оздравителния комплекс е дадена на концесия на частна фирма с регистрация в България. Кметът на Аврен нито потвърди, нито отрече дали зад фирмата-концесионер стоят руски капитали.

"За втора година има концесионер на тази част от плажа. Със сигурност е държавна собственост и не трябва да има притеснения", каза кметът Емануил Манолов.

СОК "Камчия" е най-големият данъкоплатец на община Аврен, тъй като 90% от данъците влизат от комплекса. Той и най-големият работодател на територията на общината.

По думите на кмета Манолов в по-добрите години почти 600 души работиха в комплекса. Той очаква комплексът да възстанови дейността си и медийния шум да не се отрази негативно на резервациите.

Припомняме, на 25 декември 2019 г. външният министър на Русия Сергей Лавров заяви пред Съвета на федерацията, че руската държава иска да придобие санаторно-курортния комплекс "Камчия", намиращ се до устието на река Камчия на черноморския бряг. В отговора си Лавров казва, че това е "уникален проект" и е "идеален образец" за прилагането на "мека сила" от страна на Русия.

Предоставянето на базата в Камчия на московските власти беше договорено от социалния министър в Тройната коалиция Емилия Масларова при посещението й в Москва през 2008 г. Комплексът беше открит през 2010 г. от тогавашния кмет на Москва Юрий Лужков и премиера Бойко Борисов.

След изявлението на Лавров Атлантическият съюз в България също призова за категорична позиция на българските власти и се ангажира с експертна оценка за възможностите за национализиране и включването на СОК "Камчия" към бъдещият координационен център на НАТО във Варна.

Политологът Огнян Минчев предупреди, че ако допуснем да се осъществят плановете на Русия за превръщане на комплекса "Камчия" в нейна база на европейска и атлантическа територия, се свличаме обратно до статута на "сива зона" между Изтока и Запада. Бившият ни посланик в Русия Илиян Василев заяви, че руската страна не може да реализира плановете си без междуправителствен договор.

В началото на януари 2020 г. стана ясно, че комплекс "Камчия" има сериозни задължения към хазната.