Всяка политика, която води до пълното разпищолване или пълно затваряне, е погрешна. Това заяви пред БНР бившият здравен министър и лидер на партия КОД д-р Петър Москов.

Според него е грешно решението за налагане на новите мерки.

По думи на Москов за половината от обществото тези мерки са прекомерни, а за другата част, които са притеснени от заразата, те са недостатъчни. По този начин резултатът отново щял да е лош.

Той подчерта, че разбирането, приемането и съпричастността на голяма част от обществото за това какъв е проблемът и какви са стъпките за преодоляването му е първото нещо, което трябва да се гарантира за управлението на една криза. Това по негови думи се постига "не с надцакване с данни и числа, а с политическа лидерство, което да даде план, стъпки и цел". Не това обаче се случвало в момента.

Москов заяви, че политическите лидери се държат като спекуланти, които следят кой курс е по-висок - този на страха за здравето или този на страха за хляба - и кешират там, където ще получат по-голяма електорална печалба. Според него това е пагубно и води до грешни решения.

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември
Обновена

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември

Мерките влизат в сила от петък вечерта

По думи на бившия здравен министър е нужен политически щаб, който да възстанови политическия авторитет и доверие. По тази причина той призова ръководството на парламента и председателите на парламентарните групи още тази седмица да сформират такъв политически щаб, който да постигне съгласие около план за решаване на кризата. Ако не могат да направят това, той настоя да се разпускат и да се пристъпва към избори.

Москов изтъкна, че политическите лидери трябва да са обединени около една обща цел - не е как да се спечелят изборите през март, а как да умрат по-малко хора. Той изрази опасение, че всички политически решения сега се вземат с хоризонт до изборите.

Според него трябва да се запази социалната и икономическата активност, но при контрол на нивото на заразата. Целта по негови думи е не да се затворим всички, а да изолираме носителите на заразата.

Москов настоя за предварително подготвена от държавата процедура по масово тестване.

Нинова видя хаос в хаоса в мерките на Борисов

Нинова видя хаос в хаоса в мерките на Борисов

Премиерът затворил държавата, без да осигури грижа за хората