Според европейските правила е невъзможно териториалните планове да се предоговарят концептуално. Възможно е обаче евентуално да се завоюва дерогация, която да позволи на държавата да подпомага работата на тези централи за по-дълъг период или да получи по-висока компенсация за затварянето им и трансформацията на повече работни места.

Това заяви евродепутатът Петър Витанов, цитиран от "24 часа".

Според него интересът на България при представяне на териториалните планове и постигнатите договорки за затваряне на въглищните централи у нас не е защитен по най-добрия възможен начин. По думите му вече е късно това да бъде коригирано. Той поясни, че към момента има възможност за промяна само на малки детайли.

Витанов посочи две основни грешки - липсата на енергийна стратегия и липсата на индустриална стратегия. Той поясни, че няма яснота с какво ще бъдат заменени мощностите, които предстои да бъдат спрени. Освен това се закриват 27 000 работни места, а са договорени компенсации за откриване на едва 4000 нови позиции, поясни евродепутатът.

Петър Витанов подчерта, че без държавна помощ въглищните централи няма как да работят, тъй като биха произвеждали твърде скъпа за пазарните нива електроенергия. Според него едно от решенията на проблема е поставянето на допълнителни ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" или развитие на проекта "Белене".

По отношение на референдума за запазване на 3 март като национален празник той заяви, че продължава събирането на подписи.

Денков не изтегля никакви териториални планове
Обновена

Денков не изтегля никакви териториални планове

Това би било изключително вредно действие и за самите региони