Инициативният комитет за запазване на 3 март като национален празник внесе заявление за провеждане на референдум по въпроса в деловодството на парламента.

"Вчера гласуваха на първо четене промените в Конституцията, където има предложение за промяната на 3 март като национален празник. Ние сме абсолютно убедени, че 3 март трябва да остане нашият национален празник. Днес внасяме заявление и имаме 3 месеца до края на обратното броене по събирането на подписи. В събирането на подписи нямаме съмнение, целта и каузата е много надпартийна, тя общонационална", заяви Петър Витанов, член на инициативния комитет и евродепутат от БСП/ПЕС.

А среща ли идеята подкрепа от президентската институция, попита News.bg.

"Стремежът е да не го политизираме, тук има хора с различни възгледи, с различно отношение към институцията. Всяка подкрепа, институционална, партийна, е добре дошла, защото чисто организационно би станало по-лесно, особено когато нямаме партия зад гърба си", отговори Витанов.

Сред подкрепящите инициативата са президентът на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов, историците проф. Искра Баева и Евгения Калинова, бившият депутат от "Атака" и зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев, журналистите Явор Дачков и Велислава Дърева, Мадж Алгафари, проф. Валери Стефанов, проф. Любомир Халачев, Тервел Пулев, Нона Йотова и др.

Инициативен комитет 3 март се основава първо по области

Инициативен комитет 3 март се основава първо по области

70% искали 3 март, но подписката за референдум би била техническа трудност