Положителен знак е желанието да се спре войната с президентската институция. Това заяви Петър Витанов, евродепутат от БСП, в студиото на бТВ, няколко дни след оставката на Корнелия Нинова като председател на партията.

Той не разбира войната, която БСП води с президентството, като посочи, че тази институция е давала стабилност през годините.

"Президентската институция даваше стабилност през годините. Голяма част от обществото очаква да продължи тази стабилност. От първия ден не разбирах войната, която БСП води срещу Румен Радев. Тя не носеше позитив, а тежък негатив. През 2021-а година, когато Радев се ползваше с най-висока подкрепа, вместо да използва неговата популярност, ръководството тръгна срещу него", каза Витанов.

Атанас Зафиров е новият временен лидер на БСП

Атанас Зафиров е новият временен лидер на БСП

Националния съвет на партията: Дошло време за промяна и обединение

По думите на евродепутата той отдавна е знаел какво предстои и още през 2021 година, в последния си личен разговор с Нинова, е заявил, че е необходимо да си подаде оставката. "Съвестта ми е напълно чиста, защото сделки с Корнелия Нинова да бъда издиган за депутат и или евродепутат не съм правил", посочи той.

Според Петър Витанов партията е започнала да се персонифицира с един човек - Нинова, а БСП не е такава партия и "само колективното начало може да възстанови доверието".

Той подчерта, че много млади хора са разочаровани, атмосферата в БСП е отровена и е необходимо да се възстанови диалогът. "Има млади хора, които могат да поведат БСП", каза Витанов и изброи сред тях Крум Зарков и кмета на Перник Станислав Владимиров.

Евродепутатът смята, че България има нужда от силна лява партия и се надява процесите да не са прекалено закъснели за възстановяване на левицата. Той допусна, че ще бъде реабилитиран след решението в събота за преразглеждане на наказанията на партийни членове.

Петър Витанов изтъкна, че БСП няма място в бъдещо правителство, било то и експертно.

"Няма експертно правителство, сглобка, некоалиция. Става въпрос за коалиционно правителство. Всичко останало е оправдание за по-голяма легитимност. БСП трябва да изслуша предложението, но не трябва да участва. Ако партията иска да възстанови доверието, няма как да участва в подобно нещо, дори в тематични мнозинства", смята той.

От БСП не изключват подкрепа за кабинет

От БСП не изключват подкрепа за кабинет

Все още не е ясно кой ще бъде номиниран за следващ лидер на столетницата