Премиерът Кирил Петков се срещна с президента на Албания Илир Мета, който е на официално посещение у нас по покана на български държавен глава Румен Радев, съобщиха от правителствената информационна служба. Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения и регионалното сътрудничество, както и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Премиерът Петков заяви, че съществува огромен потенциал за развитието на икономическото сътрудничество, основаващ се на добрия политически диалог между двете страни. Петков и Мета обсъдиха приоритетни за свързаността на региона инфраструктурни проекти. Те подчертаха стратегическото значение на Европейския транспортен коридор № 8, осъществяващ връзка между Адриатическо море и Черно море.

Румен Радев: Предстои тежко решение за Ф-16

Румен Радев: Предстои тежко решение за Ф-16

Ще можем ли да си позволим ескадрилата и дали ще можем да я платим разсрочено

Българското национално малцинство в Албания е основен мост на приятелство и фактор за укрепване на взаимното доверие, каза още Кирил Петков. Премиерът отбеляза значението, което страната ни отдава на осигуряването на възможност българското малцинство да се възползва пълноценно от правото си да изучава майчиния си език.

Петков потвърди подкрепата на страната ни за готовността на Албания да започне преговори за членство в ЕС. Във връзка с последователната позиция на България, че мястото на страните от Западните Балкани е в Европейския съюз, министър-председателят подчерта усилията на правителството ни за активизиране на диалога със Северна Македония и преодоляване на противоречията.