Правителството трябва да вземе тежко решение за Ф-16. Това коментира държавният глава Румен Радев след срещата си с албанския си колега Илир Мета, който е на двудневно посещение у нас.

Румен Радев припомни, че през 2019 г е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първите осем самолета Ф-16. Самолетът ни предоставя прекрасни бойни способности, изтъкна държавният глава, но обясни, че е наложил вето тогава заради начина, по който е сключен договорът.

Още тогава Радев заяви, че правителството крие реалната цена на изтребителите. Реалната цена, която ни се предлагаше за тези осем самолета, за да могат експлоатирани по нормален начин и да имат реални способности беше 3 милиарда лева, но кабинетът орязал пакета, изтъкна президентът. "Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 милиарда," подчерта Радев и изтъкна, че предложението сега отново е три милиарда.

САЩ одобриха продажбата на още 8 F-16 за България

САЩ одобриха продажбата на още 8 F-16 за България

Сделката е на стойност 1,67 милиарда долара

Цената на самолета плюс въоръжение, обучение и други екстри определят тази цена. Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение, смята президентът. Цялата ескадрила ще е поне пет милиарда лева и половина. Румен Радев попита дали ще можем да си позволим ескадрилата и дали ще можем да я платим разсрочено, както и за какъв период.

Лъжа е, според него, че след 2025 година ще можем да пазим небето си с Ф16. Ако сключим договор сега пълноценно дежурство над небето ни ще можем да осъществим едва около 2030 година.

Тагарев: Време е да прекратим театъра с българския батальон с дефицити

Тагарев: Време е да прекратим театъра с българския батальон с дефицити

Кабинетът да поиска НАТО да поеме контрола на въздушното ни пространство