Държавата ще отпусне 50% от исканите от пътния сектор средства, дължими по договорите за текущи ремонти и поддръжка - над 600 милиона лева. Това препотвърди и днес премиерът Кирил Петков на редовното заседание на Министерския съвет.

"В днешния ден се надяваме да мине през Правна комисия предложението за моментално плащане на над 600 милиона към строителните фирми, което обаче е 50% от парите, които им се дължат", каза министър-председателят.

И подчерта - останалата част от сумите ще бъде дадена при изрично условие - договорите да минат през оценката на експертна комисия, която да отсъди дали парите са изхарчени по всички правила.

Мирно протича протестът на пътищарите пред НС

Мирно протича протестът на пътищарите пред НС

Движението по бул. Цар Освободител не е спряно

"След такава оценка ще има отново санкция на парламента за одобряването на тези средства. Но минавайки отново днес през Правна комисия и ако успее да мине през зала утре, ще има възможност тези пари да бъдат веднага отпуснати и строителните фирми да започнат работа веднага", добави Петков.

Още няколко са акцентите на правителственото заседание - кабинетът ще отпусне до 60 милиона безвъзмездна помощ на авиопревозвачите, България ще възстанови ГКПП-то Русе-Гюргево за фериботи, отпускат се и 32 милиона лева на ДФ "Земеделие" в помощ за животновъди и производители на плодове и зеленчуци.