Спешни законодателни промени, които да увеличат правомощията на следователите, поискаха главният прокурор Борис Велчев и вътрешният министър Румен Петков.

Това става близо 2 години след влизането в сила на новия Наказателно-процесуален кодекс, с който сериозно бяха ограничени възможностите на следователите.

По време на анализа на Националната следствена служба стана ясно, че през миналата година на един следовател се е паднало да разследва едно дело.

Още в понеделник Съветът по законодателството към правосъдния министър ще подготви законодателните промени, които да върнат следствието в тежкото разследване.

Очаква се към следствието да минат отново икономическите и компютърните престъпления, престъпленията срещу деца и извършените от деца, организирана престъпност и корупцията.

"Разкрачен строеж, който може опасно да деморализира следователите", нарече ситуацията вътрешният министър Румен Петков, цитиран от БНР. Според него бездействието може да превърне държавата в съучастник на възникването на никому ненужни напрежения в разследващите системи, което, предупреди Петков, ще е дълбоко вредно.

Главният прокурор Борис Велчев беше категоричен, че сега е моментът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да овластят следователите, без обаче да бъде компрометирано полицейското разследване. 2008 г. ще е годината за решаването на проблемите на следователите, се зарече той.