Сергей Станишев твърди, че не е получавал справка и бележка от Цвятко Цветков. Единият от двамата очевидно лъже.

Надявам се това да не е бившият премиер, защото тогава имаше в ръцете си инструмент като ДАНС и да ползваш такъв тип клеветнически материали и хора с тежки увреждания в начина на мислене, би било крайно нелепо.
Да се разберат кой лъже и да се каже на обществото.

Това каза в студиото на БиТиВи бившият вътрешен министър Румен Петков по повод справката, изпратена до Сергей Станишев във връзка с делото на Куйович.

Припомняме, вчера бившият главен секретар на МВР Валентин Петров коментира, че безспорно скандалът в МВР и този около Куйович са свързани.
Петров показа писмо, в което по думите му е изнесен целият сценарии на скандала и се изясняват целите му.

Писмото е подписано от с инициалите Ц.Ц., зад които според бившия секретар се крие личността на експерта по сигурността и член на Висшия съвет на БСП Цвятко Цветков и започва с обръщението „Серго", тоест бившия премиер Станишев.

От своя страна Цвятко Цветков коментира в студиото на БиТиВи днес, че справката, изпратена до Сергей Станишев във връзка с делото на Куйович е изготвена от експерта, бил в системата на МВР до 1997 година, Пламен Папалезов.

Там са обобщени данни, давани от хора от отдел „Вътрешна сигурност" на МВР, които са се занимавали с нарушения в министерството и които не са имали доверие в ръководството си.

Цветков поясни, че тази справка е адресирана до министър-председателя, а не до тогавашния министър на вътрешните работи, защото там има неща, които се отнасят и до Румен Петков.

От своя страна Петков призова прокуратурата да се заеме с това и да разбере коя фирма на кого какви пари е давала и как Папалезов е събрал тази информация.

Да се прави бълвоч от такъв тип клеветнически материали, които се базират на "тоз казал, онзи рече", да се оклеветяват хората и да се съсипват институции, да имаш ДАНС и да ползваш такива начини би било крайно нелепо, коментира бившият вътрешен министър.

Той твърдо отрече БСП да е организирала скандала в МВР и този около Куйович - това са клюки, клеветнически клюки, категоричен бе той.

Във връзка с твърдението, че Бойко Борисов също е бил разследван, Петков каза, че по негово време опозиционни лидери не са разследвани - Папалезов да каже кой е ходил да клевети Бойко Борисов, добави той.

Трябва да се кажат кои са били служителите на МВР, които са изнасяли клевети, кой му е поръчал този материал, посочи депутатът от БСП.

Относно Будимир Куйович Румен Петков подчерта неколкократно, че в момента той е работа на прокуратурата.

Прокуратурата ще отговори на въпроса дали е ваден от ДАНС след ареста си. Въпреки че е имал две предварителни дела, на които можеше да каже всичко което поиска, той лъже по този начин едва днес.
Значи някой го е мотивирал, констатира Петков и призова: „Хайде да ги оставим този път да си свършат работата (бел. ред прокуратурата), защото притискането не е от полза на никой".

Румен Петков беше категоричен и че няма да се кандидатира за лидер на БСП.
Не виждам мястото си в следващото ръководство, но на нашата партия й е необходима радикална промяна.

По думите му БСП се нуждае на първо място от солидна политика и лидер, който може да се бори със сила и характер, но и чистота, качества, които според него Станишев вече няма.