Премиерът Кирил Петков ще подаде оставка в понеделник сутринта, за да започнат процедурно консултациите на президента за съставяне на нов кабинет. Това стана ясно от изказване в Брюксел на министър-председателя, цитиран от БНТ.

"В понеделник сутринта. Няма никакъв проблем. Веднага ще попълним документите и ще ги подадем", каза Петков.

Той обеща, че ПП ще продължи да поддържа ясна линия с кого да се коалира и с кого не при връчването на мандат от президента за съставяне на ново правителство.

Премиерът Кирил Петков още не е подал оставка

Премиерът Кирил Петков още не е подал оставка

Консултациите за нов кабинет започват след нея, президентът започва консултации

"Нашата основна цел е борба с корупцията, а това не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е бил част от корупцията", коментира Кирил Петков. По думите му това няма как да се случи с Бойко Борисов, със Слави Трифонов и с Тошко Йорданов. За Петков Трифонов и Йорданов са част от задкулисието, с което от ПП се борят. Исканията на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов също били неприемливи за ПП. Техен партньор не можел да бъде и Делян Пеевски.

ГЕРБ с условия към властта в оставка, за да влязат да работят

ГЕРБ с условия към властта в оставка, за да влязат да работят

Депутатите в парламента да наложат попечителство на премиера Кирил Петков

"Оставаме с възможностите за партньорите, които в момента имаме, плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на правителството. Не бихме платили цена от сделка със задкулисието, с което се борим", уточни Петков.

Той увери, че ПП ще бъде с още по-силна позиция. В евентуален нов управленски формат премиерът в почти-оставка вижда БСП и ДБ, въпреки идеологическите различия, защото с тях пък се работело лесно.

ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха кабинета Петков

ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха кабинета Петков

Петков събра до 116 гласа

Запитан дали ще има промени в предложенията за кабинет, Кирил Петков заяви: "Не сменяме формата на отбора. Отборът е в добра кондиция да продължи напред."

Шефът на правителството на доскорошната четворна коалиция за пореден път обърна внимание, че ако парламентът не заработи, има риск страната ни да загуби парите от първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

В Брюксел Петков участва в среща на върха на лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани, на която държавните и правителствени ръководители на държавите в ЕС потвърдиха недвусмислената си подкрепа за интеграцията на Западните Балкани и желанието за още по-тясно сътрудничество на фона на общите предизвикателства, произтичащи от руската агресия срещу Украйна.