С общите усилия на всички успяхме в рамките на краткия срок от 6 месеца да приведем новото законодателство в действие. Това заяви социалният министър Бисер Петков при официалното представяне на новия Съвет за наблюдение на и за хората с уврежданията.

Той се надява, след като бъде готова подзаконовата наредба на Съвета за наблюдение на и за хората с уврежданията, да бъде даден един импулс за реализацията на всички положения в законодателството на хората с увреждания.

Със създаването на съвета се изпълнява един от предвидените в закона органи, който има преди всичко мониторингови функции. Изпълняват и се задълженията по Конвенцията за правата на хората с увреждания.

В бюджета на МТСП за интеграция на хората с увреждания се опитваме да реализираме максимална подкрепа на хората с увреждания, увери Петков. Това, което остава, е да се приеме Националната програма за достъпна улична среда и лична мобилност. В рамките на месец юли тя ще бъде утвърдена и ще се пристъпи към нейното реализиране.

Здравното министерство предвижда механизъм за преосвидетелстване на хората с увреждания

Здравното министерство предвижда механизъм за преосвидетелстване на хората с увреждания

През есента представят информационната система на НЕЛК

Ще се мобилизират и усилия за една информационна кампания, за да може всички процедури да бъдат разяснени и всички хора да бъдат информирани, посочи социалният министър. Той разчита и на включването на общините, които са доставчик на личната помощ.

В рамките на 6 месеца от влизането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ подзаконовата наредба е готова и действаща. В рамките на първите 3 месеца бил подговен и приет правилникът на Закона за хората с увреждания и била подготвена и приета методика за индивиална оценка на потребностите на хората с увреждания, припомни социалният министър.

Приети били и редица методики, свързани с финансиране на проекти за хората с увреждания - методика за оценка на проекти за рехабилитация и интеграция и други.

От своя страна Веска Събева, председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) се надява съветът да работи в полза на хората с увреждания. Председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски увери, че за в бъдеще ще се работи в тясно сътрудничество с всички институции за правата на хората с увреждания.

Около 5% от подадени заявления за индивидуална оценка е заявена потребността от лична помощ. Към 15 юни 1445 направления са издадени на лица, които са оценени и от днес могат да подадат заявление и декларация да бъдат включени в механизма на личната помощ и да заявят асистент.

Манолова иска публичен и прозрачен Съвет за наблюдение на и за хората с уврежданията

Манолова иска публичен и прозрачен Съвет за наблюдение на и за хората с уврежданията

Мониторинговият орган се състои от 9 членове