Промени в Закона за подземните богатства обсъдиха енергийният министър Теменужка Петкова и представители на фирмата, която проучваше в Черно море находище на нефт и газ - "Тотал Е&П България" Ксавие Фожрас.

Министър Петкова подчерта, че основа задача пред българското правителство е осигуряването на подходяща среда за развитие на чуждестранните инвестиции, съобщиха от Министерството на енергетиката след срещата. "Измененията в закона ще се уточнят в рамките на конструктивен диалог", допълни Петкова по време на срещата в Министерството на енергетиката.

Търсят нефт в Черно море още две години

Търсят нефт в Черно море още две години

Метали пък ще се търсят в площта "Чокутка"

По думите на Петкова в момента се подготвя стартиране на търг за търсене и проучване в блок "Тервел" в дълбоко Черно море. Според Бернар Клеман, вицепрезидент на Тотал, отговарящ за Каспийския регион и Южна Европа, Тотал ще продължи да работи в областта на проучване на геологията на Черно море на българска територия.

След проведен конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" през 2012 г. бе подписан договор с "Тотал Е&П България". Към момента са разработени два сондажа - "Плошков-1" и "Рубин-1", проучвателните работи продължават.

Министерството на енергетиката получи като дар сондажното длето, използвано при проучвателен сондаж "Плошков-1" в блок Хан Аспарух от управителя на компанията "Тотал Е&П България" Ксавие Фожрас.

В рамките на сондажа бяха открити въглеводороди. Министър Теменужка Петкова благодари на екипа на Тотал за дарението и подчерта, че съвместната работа ще продължи в изпълнение на един от основните приоритети на правителството в сферата на енергетиката - диверсификацията на енергийни източници.