Патриотичният фронт обърна загрижен поглед към българите в Украйна и призова правителството спешно да изработи план за приемането на тези нашите сънародници, които бягат от военния конфликт.

"България не може да бъде ням свидетел на трагедията, надвиснала над главите на нашите сънародници в Украйна", отсече от парламентарната трибуна съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

И днес патриотите призоваха президентът Росен Плевнелиев да свика спешно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за обсъждането на проблемите на българското малцинство в Украйна.
Освен това от ПФ настояват външно министерство да осигури издаването на безплатни дългосрочни визи за тези наши сънародници, както и да установи колко точно са загиналите в конфликта етнически българи. Ускоряване на  разглеждането на преписки на българи от Украйна, подали заявление за придобиване на българско гражданство, е друга идея на "патриотите".

Докато това се случи обаче от Патриотичния фронт искат кабинетът "Борисов 2" да организира хуманитарна помощ спрямо нуждите на българската общност в Украйна, както и да осигури лечение на пострадали и ранени наши сънародници.

"Досегашното пасивно поведение на нашата държава по отношение на конфликта и незагрижеността за случващото се с българската общност в Украйна за пореден път доказват липсата на държавна политика по отношение на българите зад граница", заяви още Каракачанов.

От ПФ са притеснени, че кризата в Украйна ще продължи още дълго време, което може да принуди хиляди наши сънародници там да потърсят подслон в България. "Готова ли е България да приеме изпадналите в беда наши сънародници?", питат обаче патриотите.