ДАНС няма да изпълнява политически поръчки, защото основният й принцип е аполитичност. Това заяви след двучасовото изслушване в парламентарната комисия за контрол на спецслужбите единият от кандидатите за шеф на Агенцията Владимир Писанчев.
Няма да прави такива поръчки и не е и правила, увери той. Със същата тази увереност той заяви и че в момента ДАНС е единна.

Писанчев призна, че с другия кандидат Недялко Недялков са приятели и ще го вземе за свой заместник, ако спечели битката. „Предполагам, че и той ще ме вземе за заместник, ако стане председател на Агенцията", заяви още той и отрече да има симулация на конкуренция преди избора.

И Писанчев, и Недялков обясниха приликите в концепциите им с факта, че рисковете и заплахите за страната са що-годе аналогични и е само въпрос на лична визия и разбиране кое ще бъде изведено на по-преден план и кое не.
Ние работим на едно и също място дълго време, не може да очаквате големи разлики в това, което казваме. Ние сме от самата служба, знаем какво прави тя, знаем какво цели и знаем на къде отиваме. Не би било нормално да има драстични разлики в казаното от нас, поясни още Владимир Писанчев.

Председателят на Комисията, която препита кандидатите Димитър Дъбов заяви, че са одобрили и двамата и че очакват тежката дума на премиера Пламен Орешарски, който трябва да направи своя избор и да го предложи за гласуване от парламента.
Припомняме и вътрешният министър Йовчев коментира след изслушването, че е доволен и от двамата кандидати.

Дъбов обясни и че при предишната кандидатура - тази на Делян Пеевски, не е имало подобно препитване, защото не е имало формирани комисии. Сега обаче съгласно закона и в резултат на искането на обществото кандидатите за шефското място в ДАНС бяха разпитвани повече от два часа.
Той също отрече да има симулация на конкуренция и това си е проличало най-вече в закритата част от заседанието, на която медиите не присъстваха.

Много интересни коментари са направили Писанчев и Недялков по отношение на атентата в Бургас и какво трябва да се направи, за да не се допуска подобен пробив в националната сигурност.
Получихме много професионални отговори и двамата кандидати показаха своята индивидуалност, подчерта още Димитър Дъбов.