Можем да пишем тройка по милост на правителството за взетите мерки заради закъснението и туткането. Мерките са неадекватни. Това коментира пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев.

"В повечето страни не само правителствата, а и всички политически сили постигнаха пълен консенсус срещу външния враг. Разнобоят при нас е напълно карикатурен", настоя той.

По думите му България е попаднала сред онези страни от Запада, които са реагирали на ситуацията с прекалено дълго колебаене.

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември
Обновена

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември

Мерките влизат в сила от петък вечерта

"Има страни, които имат правото да печатат неограничен тираж пари, те си позволяват да разхвърлят благодат от хеликоптерите, докато страни с ограничени правомощия - по-слабо развитите като нас, няма как да не преминат към диетичен режим, при който трябва да се подпомагат най-засегнатите слоеве от населението плюс онези сектори от икономиката, които ще ги убиеш, ако не ги подпомогнеш на момента. Трябва витаминозно лечение на икономиката", изтъкна специалистът.

Според Дуранкев в момента е тревожно, че исканията от бизнеса са по линия на пропуснати ползи, а не по линия на обективно необходими разходи.

"Проблемът е, че икономиката ни не е българска и зависи от другите икономики. Нас ни третират като страна с лесна работна ръка... Когато става дума за икономика, в действие влиза болшевизмът", подчерта професорът.

Депутатите приеха Бюджет 2021

Депутатите приеха Бюджет 2021

Финансовият министър се хвали, че средства за здравеопазване са рекордно високи

Според него бюджетът за следващата година е "прекалено оптимистично съставен с хубав икономически растеж, с възможност за повече европари и заеми".

"През 2023 година ще имаме дълг около 16 млрд. долара, при Тодор Живков беше 10,5 млрд. долара. Но ако тогава сме били 9 милиона души, от които 7 милиона са се трудели, сега сме под 7 милиона, от които се трудят 2,5 милиона. Бъдещето на нашите деца и внуци е ипотекирано... Гледайки към бъдещето, няма спасение освен промяна на данъчната политика, цялата фискална политика, преизчисляване на заплати", очерта нерадостна картина Дуранкев.