Ще бъде ли търсена отговорност на длъжностните лица, заради които България беше осъдена да заплати 550 млн. евро по казуса АЕЦ „Белене”.

Два въпроса, които са концентрирани върху тази тема, внасят към министъра на енергетиката Теменужка Петкова депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

  1. „Ще предприеме ли Министерство на енергетиката като принципал на Българския енергиен холдниг ЕАД и НЕК ЕАД действия и какви за търсене на имуществена отговорност срещу ръководните към онзи момент длъжностни лица, отговорни за поръчване на оборудването, предмет на иска на руската страна, без за изграждане на АЕЦ Белене да е бил сключен договор, нито да е било осигурено финансирането на проекта?”
  2. „Разполагате ли с актуална информация от Прокуратурата на Република България за извършеното разследване по данните, съдържащи се във въпросните доклади и има ли лица, привлечени като обвиняеми за прахосването към онзи момент на над 2 милиарда лева, а след решението на Арбитражния съд – вече над 3 милиарда лева публични средства?”

Според Димитров е Славов е редно да се потърси отговорност от виновните длъжностни лица, отговорни за това „чудовищно прахосване на публични средства“.

Пет въпроса за присъдата за АЕЦ "Белене"

Пет въпроса за присъдата за АЕЦ "Белене"

Ще платим общо над 2 млрд. лв. за проект, който няма да се реализира

Те напомнят, че 41-то Народно събрание сформира анкетна комисия за изясняване на фактите и обстоятелствата относно похарчените към онзи момент близо 2 милиарда лева „инвестиции” в несъстоялата се АЕЦ „Белене”.

Агенция Държавна финансова инспекция (АДФИ) също е изготвила доклад, съдържащ подробна информация за незаконосъобразни, неизгодни и нецелесъобразни действия на редица длъжностни лица.

След осъдителното решение на Арбитражния съд срещу българската страна, към тези 2 милиарда лева похабени пари на данъкоплатеца следва да се добавят нови 550 милиона евро, или нови над 1 милиарда лева.

Въпреки това, 3 години след като проектът „АЕЦ Белене“ беше окончателно спрян, подведени под отговорност няма, заявяват Славов и Димитров.

Те настояват Министерство на енергетиката да предприеме конкретни мерки за търсене на съдебна и имуществена отговорност на лицата, заради които страната ни губи над 3 милиарда лева в една сделка, която никога не е имала нито обществена подкрепа, нито икономическа обосновка.