Условия за включване на КНСБ в национални стачни действия няма. Вътрешносиндикално проучване показало, че 20% от членовете искат да се включат в протестите, 80% смятат да се прави нещо друго. Това заяви пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров за продължаващите 18-ти ден антиправителствени протести в страната.

Той представи идеите на синдиката за промени в данъчната политика. Не е нормално от 25 млрд. данъци 7 млрд. да са преките данъци (3 млрд. лева от бизнеса, 4 млрд. лева - от нас). Хората около 1000 лв. с тази данъчна реформа ще получат 13-та заплата с тази реформа, убеден е синдикалния лидер.

Да се харчи смело, стига с тази пестеливост, каза Димитров. Има мерки, които трябва да са ориентирани към целевите групи.

БАСКОМ: Ретроградна е визията на КНСБ за промяна на данъчната система

БАСКОМ: Ретроградна е визията на КНСБ за промяна на данъчната система

Тя би довела до износ на бизнеси и на високообразовани специалисти

Според него неравенствата се генерират и от недобро разпределение на доходите. Естественият път е да отворим темата за промени в данъчната политика и тя да е по-справедлива - преместване на данъчното бреме от хората върху фирмите, а от друга страна - целият механизъм за данъчно облагане да се промени, смята президентът на КНСБ.

Идеята на синдиката е за тази година да има и еднократен данък "богатство". Мотивът им е, че около 8 млрд. годишно са данъците. "Дали ще има данък богатство или не - целта е да запълним бюджетната дупка. Бързо могат да бъдат заменени едни пари, които идват за капиталови разходи или едни пари с ковида", каза Димитров.

От КНСБ искат необлагаемият минимум да е колкото минималната работна заплата

От КНСБ искат необлагаемият минимум да е колкото минималната работна заплата

В същото време сегашният данък от 10% да стане 15%

"Данъчното облагане в България е най-несправедливото. Косвените данъци са натоварващи. Намаляването на косвения данък ще разтовари тази несправедливост и трябва да доведе до намаляване на цените. Когато разтовариш цялото ДДС, ценовото ниво трябва да падне. Всички трябва да спечелят", смята Димитров.

Според него с промените, около 3 млрд. лева може да останат в хората и в бизнеса. Другата част на идеята 15-15-15, е необлагаемият минимум на доходите да стане колкото минималната работна заплата. Това прави по-голям разполагаем доход на всички доходи.

Заедно с бизнеса в началото на пандемията от коронавирус заявихме, че е нужен втори пакет (икономически мерки - б.р.) и той трябва да е от няколко милиарда лв. към фирмите, бизнеса и населението с хоризонт идната есен, която няма да е никак лека. Безработицата ще се вдигне още през есента, още от началото на годината безработните са около 90 000 души, обясни той.

"Средният дефицит в ЕС е над 8%, нашият - под 3 %. Очаквам, че тези мерки ще ги има. Очаквам да са доста щедри. Имахме спор с Горанов (бившият финансов министър в кабинета "Борисов-3" - б.р.) през месец май и с премиера, каза Димитров.

Според него час по-скоро трябва да стане и разплащането към фирмите. 350 млн. стоят неразплатени към строителството и индустрията. Има какво да се направи, смята синдикалистът.

"Мярката 60/40 работи. Ако не беше тази мярка, 200 000 души щяха да са на трудовата борса", каза Димитров и даде пример с кабинета "Борисов - 1", когато били загубени над 400 000 работни места. Той очаква до края на годината тези средства да помагат заетостта, за да може хората да не загубят своята работа.