Популистка и ретроградна е визията на КНСБ за промяна на данъчната система. Това е мнението на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Според тях тази визия е вредна за развитието на икономиката, в частност за всички иновативни компании и заети с висококвалифициран труд лица. 

Припомняме от КНСБ искат въвеждане на необлагаем минимум, който е равен на минималната работна заплата. Второто им предложение е въвеждане на данък от 15% вместо сегашните 10% а върху доходите на физическите лица

От КНСБ искат необлагаемият минимум да е колкото минималната работна заплата

От КНСБ искат необлагаемият минимум да е колкото минималната работна заплата

В същото време сегашният данък от 10% да стане 15%

"Цялостната философия на визираните от КНСБ данъчни промени стимулира икономика на ниската добавена стойност и подхранва устойчиво мнозинство от хора с минимални работни заплати и уравнивиловка на ниските доходи. Подобно назадничаво икономическо мислене е характерно за времето на комунизма, с което България се раздели окончателно преди 31 години", категорични са от БАСКОМ.

Според тях тази философия е причина за ниската представителност на синдикалните организации и за липсата на връзка с работещите сектори и с водещите икономически браншове в държавата.

От асоциацията смятат, че предлаганите от КНСБ промени като въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната, въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите и юридическите лица, както и намаляване на общата ставка на ДДС на 15% ще понижат общата производителност и инвестициите в страната. Това - в условията на задаваща се сериозна икономическа криза - още повече ще задълбочи негативния ефект, причинен от COVID-19.

"Претенциите за повече справедливост на приноса на преките и косвени данъци в държавния бюджет всъщност товарят с допълнителна тежест високообразованите и високоефективни професии, като по този начин ги отблъскват и дискриминират", категорични са от БАСКОМ.

Те смятат, че правилото "по-богатите да плащат повече" е популистко и икономически необосновано.

Искането на асоциацията е да не се правят никакви експерименти с данъчната система и да се запази икономическата и финансова предвидимост на държавата.

Мотивът им е, че сегашната данъчна система спомогна България да се утвърди сред водещите европейски държави със силно развита дигитална индустрия и конкурентен високотехнологичен сектор.

Настоящата данъчна система осигурява възможност за дългосрочно планиране на развитите сектори и насърчава производството и износа, които са в основата на растежа, а не вътрешното потребление.

Промяната на действащото данъчно законодателство и евентуално увеличаване на максималния осигурителен праг ще навредят на високотехнологичния сектор в България. От това ще последва:

- Висококвалифицирани специалисти ще бъдат "наказани" с по-ниски заплати, отблъснати от средата и подтикнати към емиграция;

- Има реална опасност бързо развиващи се технологични и иновативни компании да изнесат бизнеса си извън страната;

- През последните години максималният осигурителен доход бе повишаван многократно /последния път без какъвто и да е диалог с работодателите/, което бе тежък удар за работещия бизнес и нови подобни действия особено по време на криза ще се отразят пагубно;

- Всичко това ще постави в риск близо 15% от икономиката, а именно високотехнологичните индустрии с най-висока добавена стойност, дигиталната трансформация, както и глобалния имидж на страната ни като привлекателна ИТ дестинация.

От БАСКОМ призовават за разум и национално отговорно поведение от страна на правителството, синдикатите и работодателските организации.