Всички такива списъци и ограничения са незаконни и противоречат на Конституцията и българският суверенитет като държава. Не може да се прилагат санкции въз основа на акт на друга държава, който не е съдебен такъв. Това заяви преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров пред БиТиВи за санкционираните по глобалния закон "Магнитски".

Той не вижда как българските институции на съдебната власт могат да реагират по глобалния закон "Магнитски". Правните измерения на списъка са ясни и са съществени в сферата на политиката като политически натиск върху политическия елит и политическите институции, обясни проф. Киров.

Оповестен е един списък и никакви други доказателства не са посочени и предоставени. Като ги имат САЩ тези офшорни сметки, да ги покажат, призова той. В най-скоро време може да очакваме настроен хор на няколко държави по глобалния закон "Магнитски". Няма да бъдат от Европейския съюз във всеки случай, коментира проф. Киров.

Той посочи, че на президента Румен Радев и на министъра на правосъдието Крум Зарков било намекнато, че списъкът ще бъде обогатяван и за в бъдеще. Политическият натиск по отношение на България ще продължи.

"Нашите служби трябва да се замислят дали да споделят информация с партньорските си служби", изтъкна проф. Киров. Президентът трябва да пита ДАНС и ДАР дали получават информация от партньорските си служби, но ако не получават и нашите български служби не са длъжни да дават секретна информация, обясни проф. Киров.

Адвокат Ивайло Дерменджиев добави, че има два закона "Магнитск": единият е свързан с лицата, нарушили човешките права, а другият глобален закон включва корупцията като част от нарушаване на човешките права. Дерменджиев смята, че веднъж човек попаднал в списъка, няма как да излезе от него.

Джеймс О'Брайън: Освен закони, трябва и прилагане на тези закони

Джеймс О'Брайън: Освен закони, трябва и прилагане на тези закони

Провел е срещи и с политически партии