Новият план за управление на Витоша е върнат да редактиране и доработка. Това съобщи в ефира на БиТиВи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя обясни, че в новия план са били предвидени на около 40% от територията на парка да се развиват дейности, свързани със ски спорта.

По думите на министъра предложението не е било обосновано и в документа трябва да се прецизират зоните за развитие на ски туризъм. „Законът позволява развитието на ски туризъм, но трябва да са ясни зоните и режимите”, допълни тя.

Според Василева в този план за управление няма конкретни идеи и планове за застрояване на Витоша, а касаят опазването на околната среда.

„Трябва да се съобразяваме изцяло с изискванията на ЮНЕСКО за Национален парк „Пирин”, допълни Василева. Там е забранено развитието на ски спорта с изключение на двете буферни зони.

„В двете буферни зони спортни дейности са позволени, но е нужно да се минат процедурите за оценка на въздействието върху околната среда. На нито една друга територия не могат да се изграждат такива”, поясни екологичният министър.