"Европейският съюз трябва да покаже своята сила и индикационна мощ". Tака президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев коментира процеса по разширяване на страните от Западните Балкани в Европейския съюз.

Той посочи, че винаги е бил противник и България много е страдала от това, когато държави членки на Европейския съюз поради вътрешнополитически причини блокират разширението на Съюза, както и проекти от общия интерес.

Всички ние знаем колко е важно Македония и Албания точно сега да получат покана за присъединяването си в Европейския съюз, акцентира Плевнелиев. Според него точно сега е дошъл моментът за това, защото имаме много силен геополитически сблъсък на Балканите.

Франция още не иска Македония и Албания в ЕС, блокът си има и други проблеми

Франция още не иска Македония и Албания в ЕС, блокът си има и други проблеми

Други страни от ЕС предупреждават, че Русия, Китай или Турция могат да се възползват от "стратегическия вакуум"

По думите му е изключително важно, че някой на Запад, в този случай Франция изцяло поради вътрешнополитически съображения на президента Емануел Макрон, който се сблъсква с нарастващ национализъм, се опитва да отиграе ситуация, която не е правилна.

Плевнелиев посочи, че ще бъде огромна грешка, ако президентът на Франция "затръшне вратата" за този исторически момент за начало на стартиране на преговори за Северна Македония и Албания за присъединяването им към Европейския съюз.

Туск в Скопие: ЕС да започне преговори със Северна Македония за членство

Туск в Скопие: ЕС да започне преговори със Северна Македония за членство

Туск повтори подкрепата си за покана Северна Македония да се присъедини към ЕС по време на визита в Скопие

"Ако продължаваме по същия начин, това е демонстранция на една изключително краткосрочна, неправилна и донякъде популистка политика на хората, които не наричат себе си популисти, но за съжаление действат популистки", подчерта Плевниев.

Той призова, че бъдещето на Европейският съюз не трябва да бъде поставяно на карта от вътрешнополитическите драми и амбции на един или друг лидер.