Бих се радвал на срещата днес в Братислава не само да се договарят милиони, но да се погледне по-напред и да се решават проблемите в Евросъюза.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в "Панорама", след като стана ясно, че ЕС ще даде 160 милиона евро за охрана на границите ни.

По думите му, подкрепата от върха е още едно ново доказателство за европейската солидарност.

„Нужно е обаче да погледнем много по-напред и да си дадем сметка, че всички трудности, които имаме, изискват не само да регистрираме кризите, но и да постигаме прогрес, а защо не и да решим устойчиво пред очите на гражданите някои от тях”, каза още Плевнелиев.

Държавният глава подчерта важността на евроатлантическия избор на България, включително като гаранция срещу това родината ни да попадне в капана на чужди геополитически интереси:

„България трябва да си два сметка, че ние си имаме и национален идеал, и посока, която е зададена с началото на Третата българска държава - посоката на европейското и демократично развитие, заяви президентът. Само че много български политици не са научили този урок и още търсят с този или срещу онзи. Ние сме достоен член на два достойни съюза на демократични държави - Европейският съюз е най-великият уникален съюз за мир.
И точно това е единственият отговор да не попаднем в капана на Берлинския конгрес и някой друг да ни решава съдбата. Попадайки извън ЕС или извън НАТО, е много вероятно България да се върне във времето на Берлинския конгрес и да попадне в сандвича на геополитическите интереси на някои империи на изток от София.”  

Плевнелиев коментира и срещата на президентите от групата „Арайолуш”, в която са представени парламентарните републики в ЕС.

„Това, което ние президентите от „Арайолуш” договорихме е да възстановим доверието на гражданите, като вземем една от кризите и я решим устойчиво по европейски, обясни президентът. Ние вярваме, че в Европа протичат паралелно 11 кризи, които взаимодействат по между си и правят средата по-непредсказуема. Моето предложение към президентите беше, че има много кризи, които няма да можем да решим бързо и устойчиво. Но има една криза за мен, която може да бъде решена много лесно и бързо - кризата в Шенгенското пространство, защото то е заплашено днес. Държави вдигат бариери, отново има граничен контрол. Тази криза може да бъде решена само с политическо решение. Шенген е криза на ценности. Шенген е мечтата на 500 млн. европейци да се движат свободно без граници.” – подчерта държавният глава.

Във връзка с президентските избори Плевнелиев сподели, че не му е безразлично кой ще е следващият президент. Той добави, че е притеснен от ситуацията.

Политическите партии са извадили на преден план кой кого ще подкрепи, а 7 млн. граждани се интересуват кой какво ще свърши, подчерта Плевнелиев.

„Задавам си въпроса - защо толкова генерали влизат в битката за президент, за война ли се стягаме? Войната не е решение в 21 век. Ще стреляме ли срещу някого, използването на оръжие в 21 век е доказателство за липса на аргументи?” – попита Плевнелиев.

„Президентът не управлява държавата, той представлява държавата. Въпросът е кого иска българският народ да извади напред като лице на държава”, обобщи президентът.

Относно това кой ще бъде кандидат на България за генерален секретар на ООН, президентът обясни, че зависи от българското правителство. То е казало много ясно кой е кандидатът и цялата българска държавност е застанал зад него и работи за него. Той напомни, че Ирина Бокова е българският кандидат.

„Правителство има своя кандидат, аз работя с този кандидат.” – поясни Плевнелиев.