Не по-късно от края на юни президентът Росен Плевнелиев ще обяви дали ще се кандидатира за втори мандат.

Това заяви самият той в интервю за БиТиВи.

Иначе Плевнелиев повтори тезата си, че наистина сега не е времето да се обявяват кандидатите за президент. Причината не е това, че политическите партии не биха могли да влязат в дебат. Просто 2016 г. трябва да е годината, в която да свършим много работа, аргументира отказа си за пореден път да обяви ще се кандидатира ли за следващ мандат.

Според него най-доброто време да се оповестят публично кандидатурите е лятото - между юни и септември. Засега нито една партия не е извадила свой кандидат и това било логично.

Росен Плевнелиев се гордее, че е избран пряко от народа и ако трябвало да даде оценка сам за себе си щял да отговори: „По-добре питайте народа”. Трудно можело един политик сам да даде оценка за себе си, това правели следващите поколения.

На въпрос би ли се кандидатирал за независим президент, ако ГЕРБ не го подкрепи, той отговори, че не е бил член на ГЕРБ, получил е тяхната подкрепа и им благодари, но бил доказал, че е един надпартиен президент.

Не съм този, който на всяка цена ще отиграе една политическа ситуация. Не е важен рейтингът и отиграване на една или друга политическа ситуация, подчерта Плевнелиев.

Нямам никакво намерение, когато приключа да служа на народа, да се връщам в политическа партия и да правя друга политическа партия”, категоричен е той.

Припомняме, преди два дни зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че управляващите обсъждат 5 имена за евентуален кандидат-президент. Това най-малкото означава, че Плевнелиев има четирима опоненти за номинация.

Помолен за коментар относно предизборния клип на кандидата за президент на САЩ Хилари Клинтън, в който Плевнелиев се появява, той заяви, това е добре за България. Призна, че се чувства удовлетворен, че като политик е получил това признание, но подчерта, че от известна доза скромност ще каже, че не е добре да дава лична оценка.

Не смята, че е бил разединител на нацията, каквито критики отправила вицепрезидентката Маргарита Попова. Росен Плевнелиев е категоричен, че се чувства като президент на всички българи, действа и е действал като президент на всички българи, когато излязъл и казал мнението си при назначаването на един олигарх за шеф на ДАНС, по кримската криза, при референдума. Подкрепя активното гражданско общество. Да бъдеш президент на всички българи означава да имаш принципна позиция и да я отстояваш, а не да се харесаш на всички българи. Работи и действа като държавен глава на всички българи, категоричен е той.

В президентството не се били събрали, за да се харесват, а да вършат работа. Всеки вършел работата си и не прекрачвали добрия тон.

Плевнелиев сподели, че много пъти е бил сам по време на мандата си. Като пример отново посочи назначаването на медиен олигарх за шеф на ДАНС. Сам е бил при позицията си за случващото се в Украйна, както и при редица реформи у нас. Сам бил и когато страната била атакувана с хакерски атаки в деня на референдума, тъй като само той е изразил мнението си.

Относно отправените остри критики от страна на Георги Първанов, Плевнелиев заяви, че двамата са много различни, но това не било непременно лошо за българския народ.

Той обясни каква е разликата между олигарсите и предприемачите. Предприемачът успявал по правилата и имал устойчив бизнес модел. Олигарсите успявали за сметка на държавните пари в обществените поръчки. Президентът отказа да назове конкретни имена. Той смята, че ако се въведе пълна прозрачност в обществените поръчки, в България щяло да се случи чудо.

Помолен за коментар във връзка с информациите, че американски инвеститор е бил изнудван за „Химко”, президентът отговори, че е добре, че потърпевшите пишат до компетентните институции. Те обаче трябва да дадат отговорите. Не било достатъчно някой да бъде даден прокурор, за да се обяви, че е започнало началото на някакъв процес. Било важно процесът да приключи с осъден човек.

Във връзка със SMS скандала във Висшия съдебен съвет, (ВСС) президентът заяви, че познава премиера Бойко Борисов и знае, че той изпраща много SMS-и, на различни хора. По думите му не било хубаво да се дебатира само някакъв изпратен SMS. Трябвало да се гледа цялата картина. ВСС дължал на народа принципност и ясна обосновка, отбеляза държавният глава.

Росен Плевнелиев изрази надеждата си ролята на ВСС да е съобразена с отговорната му роля към народа. Запитан бяга ли главният прокурор Сотир Цацаров от отговорност, Плевнелиев подчерта, че скандалите са много – Костинброд, тефтерчето на Филип Златанов. Българската прокуратура трябвало да отговори на всеки един въпрос.

По думите на президента всички политици днес били опрени до стената за системата за справедливостта. 95 % от хората казвали, че въпросната система не произвежда справедливост. Той настоя в следващите три месеца да се приемат законите за съдебната система. Настоящата година трябвало да бъде година на голям прогрес, както и изключително важна за българската прокуратура. През 2015 г. имаме ясна заявка за пакет от 5 законопроекта. Иска до юни да са прегледани в НС и да има решения по тях.

Президентът не смята, че е добре в България да има предсрочни парламентарни избори тази година. Той не счита, че народът очаква и иска това. Самият Плевнелиев си мечтае, макар и разпокъсан, парламентът да свърши смислена работа.

На въпрос кой е свалил охраната на бившия лидер на ДПС Лютви Местан, държавният глава е категоричен, че има комисия, която взима тези решения. Тя носи отговорност и трябва да обоснове решението си. Като държавен глава той не се обаждал – не го е правил, няма и да го прави, на НСО, на техния ръководител за сваляне или слагане на охрана на когото и да било. Намира за странно обаче политик (бел. ред. визира Лютви Местан) да ходи да търси помощ в посолство, когато се чувства застрашен, вместо да се обади на НСО.

Смята, че Външно министерство си е свършило добре работата в случая, когато имало намеса на Турция във вътрешните дела на страната. Българският елит трябва да размахва българското знаме, а не на други държави. Често на различни партийни събития се виждало руското или турското посолство.

Росен Плевнелиев твърди, че върху него не е оказван натиск от страна на Анкара да заеме една или друга страна в скандала в ДПС. Борисов трябвало да обясни за натиска върху него. По думите на Плевнелиев страната ни има много добри междусъседски отношения с Турция, стокооборотът също е увеличен.

Държавният глава отказа да се меси в казуса с номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, защото това решение трябва да се вземе от правителството. Самият той е работил прекрасно с Бокова.