Гражданите очакват от нас колективната сигурност и отбраната да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и национално отговорно.

Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев по време на военния ритуал по връчване на представителното знаме на НАТО, което получи откритият преди една година Щаб за интегриране на силите на НАТО.

„Този акт е поредното доказателство за ценностния избор, който страната ни направи - да бъдем активен и достоен член на Алианса“, подчерта държавният глава и допълни, че това е правилният избор и гарантира демократичното развитие, човешките права и свободи и сигурността на всички в България.

Отчитайки фундаменталните промени в геополитическата среда, Плевнелиев подчерта, че днес сме изправени пред необходимостта да се справяме с нов тип заплахи, с нов тип рискове за националната сигурност и сигурността на съюзниците ни.

„Действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата опасност от терористични групировки придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид“, коментира той.

Необходимо било преосмисляне и адаптиране на визията за колективната отбрана с цел гарантирането на свободна, единна и мирна Европа.

Свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност за всички нас, но те не са даденост, трябва да се отстояват от всеки един от нас, подчерта Плевнелиев.

От официалното активиране през септември 2015 г. щабният елемент участвал и значително се повишавала индивидуалната и колективна подготовка на личния състав.

Ще се противопоставим решително на всеки план за постигане на нестабилност, замразени конфликти и дестабилизация“, се зарече Плевнелиев.

„Днес, повече от всякога, е важно да знаем, че мирът и сигурността имат висока цена и тяхното гарантиране, при условията на нарастващи хибридни заплахи, можем да постигнем само ако бъдем единни, съпричастни и подготвени“, заяви на свой ред министърът на отбраната Николай Ненчев. Затова преди една година били активирани щабните елементи в България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония.

Ненчев изтъкна, че Щабният елемент превърнал в реалност усилията на страните членки на НАТО да демонстрират солидарност, единство и обединяване силите в името на общата сигурност.

За една година Щабният елемент бил окомплектован и в него работят около 40 военнослужещи от Албания, България, Великобритания, Германия, Гърция, Полша, Румъния, САЩ, Турция.

Военният министър подчерта, че в този критичен за сигурността на региона момент не сме сами, а сме част от семейството на ЕС и НАТО.

„Това правителство и аз като министър ще се борим с всички сили, за да запазим България там, където тя заслужава да бъде“, зарече се Ненчев.

„Разкриването на шестте щабни елемента, включително в България, показва, че и вашето ръководство е готово да отговори на съвременните предизвикателства“, заяви и командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Мишел Хауард.

По думите й всеки от тези шест елемента е създаден да способства за по-бързото разгръщане на способностите за бързо реагиране на Пакта. Алиансът е много по-силен, когато сме заедно, заключи тя.