БСП има много ясна позиция по процеса за преговорите и сключването на ТТИП.

"Европа започва да ври, включително и Германия, по повод посещението на Обама в тази връзка”. Това заяви в коментар на актуалната политическа обстановка председателят на БСП Михаил Миков на днешното заседание на Националния съвет на партията.

Той обяви, че на честванията за Първи май, които ще се провеждат по места, трябва тази позиция да бъде ясно изразена. „Там темата ТТИП трябва да прозвучи ясно”, призова Миков, според когото има сериозна връзка между защитата на правото на труд и това, което просветената европейска общественост очаква да се случи при евентуално сключване на споразумението”, каза още лидерът на социалистите.

Румен Петков поиска от Плевнелиев да покаже за какво си е говорил с Порошенко

Румен Петков поиска от Плевнелиев да покаже за какво си е говорил с Порошенко

АБВ ще иска достъп до информацията

Миков изведе основните акценти от своето посещение в Русия и подписаното споразумение между БСП и „Справедлива Русия”.
По думите му то ще създаде по-стабилна основа за развитието на дългогодишните отношения на БСП със социалдемократическата партия, член на Социалистическия интернационал.

„Посланието е едно – Русия разглежда дружески България и много я боли тогава, когато някои български политици се правят на по-големи ястреби от най-големите ястреби в света. Бяха цитирани конкретно президента, външния министър и министъра на отбраната”, каза още Миков.

Той добави, че сред основните разисквани въпроси с представители както на „Справедлива Русия”, така и на „Единна Русия” са били големите възможности, откриващи се пред българския туризъм, заради редуцираните посещения в Египет и Русия; въпроси, отнасящи се до двустранните отношения, включително таксите за студенти, които се плащат в Руската федерация.

На националния съвет бе одобрен проект за политическа платформа на БСП „За България –суверенна,справедлива, просветена!”. Документът предстои да бъде представен и приет от 49-тия Конгрес на БСП, който предстои на 7-8 май.

Крайно време е да бъде създадена онази държава, която Конституцията повелява – демократична, правова и социална България, се казва в документа.

В платформата социалистите изразяват тревога за съдбата и бъдещето на страната ни и отбелязват, че промените в света през последния четвърт век са изострили до крайност неравенствата, създали са множество военни конфликти и са донесли световната финансова, икономическа, социална и политическа криза.

В документа социалистите изразяват притеснението си от заплахата от демографски колапс, дезинтеграция, социална поляризация и културна деградация.

Социалистите подчертават, че демокрацията у нас е в упадък, а политическият процес се е превърнал в порочна технология, чрез която десницата овладява държавната и местната власт, а управляващите са готови на отстъпление от националните интереси в името на корпоративната власт.

Отбелязва се също, че в България набира сила авторитарното управление, налагат се идеи за „премиерска“ или „президентска“ република.

Тече процес на унищожение на идеята за държавност. Държавата загуби посока, а държавността е компрометирана. БСП не може да приема задълбочаването на тези процеси, пагубни за бъдещето на България”, пише в платформата на партията.

В нея се подчертава, че пред БСП стои отговорността да бъде категоричната лява алтернатива за страната и че БСП е национална партия, отстояваща националните интереси, работеща за единството на нацията и унитарния характер на българската държава.

Наш дълг, като носители на левия проект за България, е да се борим, за да си върнем загубеното доверие, за утвърждаването ни като изразители на жизнено необходимата за страната алтернатива”, категорични са от левицата.

От БСП посочват като сериозни проблеми мигрантския поток, както и въвличането на България във военното противопоставяне между НАТО и Русия, неефективната реформа в съдебната система, провалът в областта на вътрешната сигурност и отбраната.

Настояваме България да се превърне в равностоен член на ЕС, като формулира и отстоява своите интереси в общността. България не бива да допуска нейната територия да се използва като плацдарм за засилване на противопоставянето между НАТО и Русия. Трябва да отхвърлим политиката на разделение и противопоставяне между ЕС и Русия. Като членове на ЕС и НАТО, трябва да заявяваме и защитаваме национални позиции и да провеждаме активна национална политика”, пише в проекта за политическа платформа на левицата.

Като свои приоритети БСП формулира демографския растеж, достойни доходи чрез заетост, социално здравеопазване и просветена държава, чрез запазването на културната идентичност.

Промяната в управленските подходи е задължителна според платформата на партията.