АБВ ще иска достъп до информацията за водените разговори между президента Росен Плевнелиев и украинския му колега Петро Порошенко.

Заявление за достъп до обществената информация ще бъде внесено в понеделник, обяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Искането е свързано с изявлението на украинския президент за проведени разговори за създаване на съвместна румънско-българо-украинска военна бригада.

"Очевидно е, че в Народното събрание няма информация за мандат, който някой от органите да е давал на президента Плевнелиев да води такива разговори", заявява Петков, цитиран от БНР.

Той настоява да бъде определено твърдението на Петро Порошенко като достоверно или като недостоверно. Настоява и за това да бъдат предоставени документите – протоколи и записки от тази среща, тъй като „всичко останало са приказки на крак”.

„Но българските граждани трябва да знаят държавният им глава в какви военни образувания, формирования е готов да ги вкара", коментира Румен Петков. 

Припомняме, по време на посещението си в Киев Плевнелиев увери още Порошенко, че България настоява за освобождаването на осъдения в Русия украински пилот Савченко, както и това, че ще се борим за суверенитета на Украйна.