Привличането на инвестиции от Бразилия в българската икономика е наша цел. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев в бразилската столица Бразилия, където е разговарял с президента на Бразилия Дилма Русеф, съобщават от „Дондуков 2”.

Плевнелиев е подчертал, че членството ни в ЕС и стратегическият характер на отношенията ЕС-Бразилия създават допълнителни възможности за надграждане на сътрудничеството. Той е изразил искрената си надежда засиленият политически диалог между България и Бразилия да се отрази позитивно и върху търговско-икономическите отношения.

Именно с разговорите между двамата президенти е започнало официалното посещение на Росен Плевнелиев във Федеративната република, което ще продължи до 3 февруари. От „Дондуков 2” поясняват, че това е първото посещение на президента Росен Плевнелиев в Латинска Америка и втората среща на президентите Росен Плевнелиев и Дилма Русеф в рамките на осем месеца. Разговорът между двамата е продължил близо час и половина.

По време на съвместното изявление с президента на Бразилия, Плевнелиев е изтъкнал, че не е случайно, че първото му посещение в Латинска Америка започва с Бразилия. По думите му с избирането на Дилма Русеф за президент българо-бразилските отношения са придобили нова динамика.

По мнението на Росен Плевнелиев имало силна политическа воля за разширяване на приятелските връзки. Бразилия заема първо място в търговията на България с Латинска Америка и е наш приоритетен и перспективен партньор в Латинска Америка, подчертал Плевнелиев.

Като перспективни области за сътрудничество той е откроил информационните технологии, енергетиката, фармацевтиката, производството на компоненти за автомобили, земеделието и производството на храни, образованието.

В бразилската столица са подписани Спогодба между Република България и Федеративна република Бразилия за социална сигурност и Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на Република България и Националния съвет за научно и технологично развитие на Федеративна република Бразилия. Наши университети ще имат възможност да участват в програмата на бразилското правителство „Наука без граници“. Страната ни вече е представила кандидатурите на десет български висши училища за обмен на студенти и докторанти по бразилската програма, поясняват от президентството.

Росен Плевнелиев коментира, че България може да бъде вход за Бразилия към ЕС, а Бразилия е естествен вход на страната ни към държавите от Меркосур. Страната ни щяла да работи за ускоряване на успешно финализиране на Споразумението за свободна търговия ЕС-Меркосур. Плевнелиев не е пропуснал да открои България като фактор на стабилност и развитие в Югоизточна Европа и е поканил бразилските компании да се възползват от предимствата на страната ни като логистичен, търговски и производствен център в региона.

От своя страна президентът Дилма Русеф е посочила, че посещението на българския президент протича в контекста на сближаването на Латинска Америка с обединена Европа. То щяло да изиграе съществена роля в този процес. Тя е подчертала, че Бразилия има голям интерес от по-тясно търговско-икономическо сътрудничество, както с България, така и с ЕС.

„Това посещение е изключително важно за мен в личен план. Както знаете, имам български корени“, заявила още Дилма Русеф.

Тя е удостоила Росен Плевнелиев с най-високата степен на „Орден на Южния кръст“, за приноса си за развитието на приятелските отношения между България и Бразилия.