Днес Европа трябва да намери адекватен отговор на рекордния брой кризи. Имаме необходимите инструменти. Необходими са воля и кураж за действие.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев, откривайки 126-ата сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа, която се провежда в София.

По думите на Плевнелиев присъствието на толкова много държавници от всички кътчета на Европа е безспорно доказателство за успеха на българското председателство. То било доказателство и за значението, което всички държави членки отдават на ролята на съвета в областта на защитата и подкрепата на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека.

Приключва второто българско председателство след присъединяването ни към организацията през 1992 година. Членството откри пред нас нов хоризонт и спомогна за осъществяването на прехода от тоталитарен, комунистически режим към утвърждаването на европейската демокрация, ценности и изграждането на добре функционираща демокрация в България, изтъкна още държавният глава.

Плевнелиев подчерта, че за 25 години България е извървяла дълъг път и е научила много уроци. Постигнала е съществен напредък във всички области на обществено-политическия живот. Европа също се е променила драстично и за добро.

"Постигнахме много заедно и само заедно ще преодолеем предизвикателствата", коментира Росен Плевнелиев.

Той отбеляза, че сме свидетели на нестихващи конфликти, на нарастващ екстремизъм, расизъм, радикализация и дискриминация, както и религиозно-етническа нетолерантност.

Ценностите на обединена Европа били поставени под въпрос от популистки и националистически партии, които използвали страха на хората от извънредната нестабилност.

„Не можем да си позволим да чакаме, отлагаме или прехвърляме проблемите на следващите поколения”, категоричен бе Плевнелиев.
След Втората световна война Европа избра пътя на сътрудничеството между народите, изтъкна още той и допълни, че заклети врагове са се превърнали в съюзници в името на мирното развитие на Стария континент.

В рамките на българското председателство на Комитета на министрите били положени значителни усилия в областта на върховенството на закона. Българското председателство било успешно и в областта на защитата правата на децата.

Росен Плевнелиев изтъкна доброто сътрудничество на всички държави членки.
Следващият председателстващ комитета ще бъде Естония.