Тръгвам си с високо вдигната глава, заяви президентът Росен Плевнелиев пред БНТ, в последното си интервю като президент.

Той определи мандата си като успешен, въпреки трудностите:
"Изкарах един мандат, който бе във време на извънредна нестабилност в региона, в Европа и по света. Един мандат, който регистрира рекорден брой кризи в ЕС, рекорден брой бежанци, терористични актове. Във вътрешно политически аспекти регистрира сериозно тежко политическо противопоставяне на моменти - три извънредни парламентарни кризи, две служебни правителства, две протестни вълни в страната. Така че вярвам, че и аз с нещо съм допринесъл."

"Плувахме в океан от нестабилност", посочи президентът, като добави, че днес България стои стабилно на фона на ситуацията в света.

Той пожела на президента Радев и той да си тръгне след 5 години с чувство на удовлетвореност, достойно и с високо вдигната глава. И заяви, че е готов да му помогне.

Давам своята доза доверие на Радев, добави Плевнелиев, като подчерта, че неуспех на следващия президент би бил неуспех за цяла България.

Същевременно той коментира че вижда значителни разлики между себе си и новоизбрания държавен глава:
"Доста различни сме с Радев, той е бил в армията през целия си живот, идва от армията става президент. Аз бях предприемач, мениджър, инвеститор, министър, виждах всичко в икономиката, бях кризисен мениджър през 2008 година. Бях човек, който беше живял в чужбина, говоря езици, човек, който знае как да отваря врати и в Германия, и в Австрия, и в Брюксел, и в САЩ. Впоследствие това ми помогна много."

Росен Плевнелиев предпочете да не коментира речта на новоизбрания президент, макара че я е анализирал за себе си:
"Чухме тежки думи за справедливост и за съдебна реформа, но само след седмица президентът ще поеме цялата власт в държавата. Той ще назначи служебно правителство и по това кой ще бъде служебен министър на правосъдието ще стане ясно за каква реформа става въпрос и каква справедливост ще се търси в държавата. По това кой ще е външен министър, ще стане ясно дали може да отваря врати и дали ще може да помага България да върви напред."

Президентът заяви още, че се гордее, че е задал посоката за някои смислени приоритети: за енергийна ефективност, диверсификация, либерализация; за иновационните екоситеми; за дългосрочното планиране в държавата с проекта 2020.

Плевнелиев акцентира върху две външнополитически теми - отношенията ни с Македония и ролята на Русия на международната сцена.

Той посочи, че е променил политиката към Македония от романтична към прагматична.

Плевнелиев припомни множеството провокации и хули срещу България от страна на македонски медии, политици, публични фигури.

"Да, Македония трябва да влезе в Европейския съюз - това е кауза за България - но не и македонизмът." - подчерта той.

Още в първата си седмица попитах македонския президент "Защо моят край - Пиринският е на вашата триумфална арка?", каза още Росен Плевнелиев.

По думите му, трябва да се посочи истината за македонизма и България да има позиция за това.

Искам моите деца и децата от другата страна - в Скопие, да бъдат братя, но заметената история не работи за това, каза още четвъртият български президент.

На въпрос защо е останал неразбран за позицията му към Русия, Росен Плевнелиев посочи, че по-голямата част от българите мислят преди всичко емоционално по този въпрос.

Той обаче напомни мемоарите на възрожденците ни, които са се "опарили от имперската политика на Русия" и не са били безкритични към Москва.

Искрено вярвам в това, което правя, увери президентът, като подчерта, че действията му не са продиктувани от стремеж към конфронтация, а са в защита на мира и спазването на международните правила.

С агресията си срещу Украйна руската страна е нарушила тези правила.

"Ако страната с най-силния ядрен арсенал дестабилизира съседите си, това не работи за мира." - категорично заяви Плевнелиев.

По думите му, най-силните трябва да закрилят по-слабите, не да ги нападат.

За да има мир трябва да гарантираме, че правилата се спазват и че важат за всички, поясни президентът, като припомни, че е изразил същата позиция и от трибуната на ООН.

"Всяка криза в началната си фаза е инициирана от някой, който е нарушил върховенството на закона... Борил съм се за това който е нарушил върховенството на закона да си носи последствията ." - каза още Росен Плевнелиев.

Той допълни, че с тази своя позиция е бил по-добре разбран в чужбина.

Същевременно коментира и вътрешнополитическите атаки срещу политиката му - кой и защо е воювал срещу него:

"Воюваха всякакви мрежи на агенти на Държавна сигурност, които ме мразеха, че аз съм първият български президент, който не назначи нито един агент.
Воюваха срещу мен всякакви руски тролове и политици от петата колона, заради това, че заех твърда позиция срещу агресията на Русия.
Воюваха олигарси и медийни империи, защото заедно с първото служебно правителство ние въведохме много силна антиолигархична мярка, защото въведохме правила за диверсифициране на държавните пари в банките. Воюваха Станишев, Орешарски и Местан, защото аз свалих доверието си от тях, когато избраха шеф на ДАНС".

Плевнелиев посочи още, че е бил атакуван и за снемането на доверието от правителството на Пламен Орешарски след номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, която определи като акт на висше задкулисие в държавата: "Часове след това започнаха: Разделя нацията, офшорки, разхожда се с чували пари, за да си купи къщата, любовници..."

Президентът сподели, че е бил обект на множество проверки и ревизии, дори мебелите му са били инспектирани.

"Резултатът е, че няма нито един лев дължим, резултатът е, че аз мога да спя спокойно.Надявам се повече политици да могат да спят спокойно... Ще ми се да видя повече политици в България, които се гордеят не с доносите, които са написали, а със свършеното от тях." - обобщи той.

Росен Плевнелиев сподели още, че го е заболяло най-много от атаките, че разделя нацията, които също са се разразили след като е изразил позицията си към кабинета на Орешарски.

"Много често бях сам, носих си кръста, а той беше тежък." - каза той, като допълни, че не е бил на поста "заради стола", а за да бъде полезен.

Черпил е вдъхновение от контактите си алпинистите, изкачвали Еверест - на върха са за пет минути, но пътят към него остава за цял живот.

"Да, аз бях президент за пет години, каузата остава. Оставам напред по пътя, продължавам да работя заедно с моите сънародници за европейска България." - каза в заключение четвъртият президент.