Държавата трябва да подкрепя спорта, защото той изгражда патриотизъм и национално самочувствие. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред БНТ в Рио де Жанейро.

По покана на Международния олимпийски комитет, президентът е на посещение в Бразилия за участие в церемонията по закриването на 31-ите Летни олимпийски игри.

Плевнелиев пожела на атлетите ни повече самочувствие и вяра в собствените възможности. „В българския спорт има шампиони не само от национална, но и от световна величина и съм убеден, че и в бъдеще ще имаме поводи да се гордеем с техните постижения“, подчерта държавният глава.

Плевнелиев благодари на Елица Янкова, която спечели бронзовото отличие в олимпийския турнир по свободна борба в категория до 48 кг, както и на Ивет Лалова, която достигна финала в спринта на 200 метра.
Трябва да бъдем още по-амбициозни и да се опитаме да надскочим възможностите си“, добави президентът.

Държавният глава припомни също така, че България е една от първите страни, подкрепили възраждането на олимпийските игри преди повече от век, и днес продължава да бъде активен участник в МОК и да работи за бъдещето и успехите на олимпийското движение. „Естествено е българите да желаят да бъдат съпричастни и да очакват повече успехи“, заяви той.

В четвъртък Плевнелиев посети олимпийското градче в Рио де Жанейро и пожела успех на спортистите ни, които предстои да представят България в различни спортни дисциплини. Президентът пожела и на „златните момичета“ от ансамбъла по художествена гимнастика да представят страната ни по най-достоен начин. Българските алетки подариха на държавния глава талисмана на 31-ите Летни олимпийски игри – Винисиус.