С писмо до премиера кметът на Пловдив Славчо Атанасов настоява за среща, на която да се изяснят финансовите отношения между държавата и общината.

В писмото се припомня, че Министерски съвет със свое решение е поел финансов ангажимент към Пловдив, който и досега обаче остава неизпълнен.

Припомняме, става въпрос за договор, според който община Пловдив приема софийския боклук срещу определено заплащане за това.

Атанасов уточни, че комуникацията с финансовия министър Симеон Дянков е силно затруднена, за което свидетелства отсъствието на реакция от негова страна след три официални писма.

В едно от тях Общината предлага схема на разсрочено плащане на задълженията на държавата към Пловдив, с която финансовият министър е потвърдил, че е запознат. Въпреки обещание, че въпросната сума от 15 милиона лева ще бъде включена в актуализацията на бюджета, това не е станало факт, пише радио Пловдив.

Припомняме, между Пловдив и финансовия министър се зароди конфликт заради спрения заем от 30 млн. евро от ЕБВР.

Кметът Атанасов съобщи още и за масирани проверки във всички ключови ресори на Община Пловдив, които текат повече от месец. Той уточни, че представители на Държавен финансов контрол, Икономическа полиция, Сметната палата и прокурори.

Контрольорите са подложили администрацията на детайлни проверки за транспорта, разпоредителните сделки с общинска собственост и обществените поръчки за строителство, както и на годишния финансов отчет за 2009 година.

Според Атанасов всеки момент се очакват и проверки от ДАНС най-вероятно за „Пълдинтуринвест".
В най-скоро време очаквам да ме проверят и марсианците", заяви Атанасов, като обаче посочи, че не се страхува от проверки, тъй като те само ще докажат изрядността на сделките от страна на администрацията.

В оставащото време до изборите ще бъде направено всичко възможно кметът на Пловдив да бъде сатанизиран като образ, тъй като определени среди искат да поразчистят политическия терен за следващите избори, предупреди още кметът.