Като основен проблем при отчитане едногодишната си дейност вицепремиерът Меглена Плугчиева заяви, че това е недобрата комуникация.

Първоначално ЕК изтъкна като проблем липсата на комуникация между институциите в България. Този проблем обаче прерасна в недобра комуникация между България и ЕК.

Това е причина за непрекъснатото изискване да се правят нови и нови одити. Твърде много одити са направени, заяви Плугчиева.

Твърде много проверки, които се припокриват, а ЕК не иска да отпусне пари по спрените програми.

Това според нея е заради неумението ни да защитим това, което успеем да свършим.
Достатъчно евросредства са усвоени и като цяло правителството е успяло да изпълни задачите си, но категорично не сме постигнали максимума, убедена е Плугчиева

Въпросът е дали средствата, които са изплатени, са използвани качествено, отбеляза още вицепремиерът.

По думите й, трябва да се научим да обединяваме усилията си в общото решаване на проблемите, а не да заставаме един срещу друг. Това е не само заради незнание, а и заради неумение да работим заедно в една цел.

За една година сме се научили да поправяме грешките и да работим постоянно, а не кампанийно, подчерта Плугчиева и добави, че като цяло е спокойна, че оставя на следващото правителство добре разработен модел за работа.

Имахме криза, която преодоляхме, сага имаме напредък, който трябва да бъде продължен, изтъкна вицепремиерът.

На въпрос на журналисти относно експертите, които трябва да помагат за програмите по усвояването на евросредствата Плугчиева заяви, че се работи с тях и че връзката с експертите не е прекъсвана и като пример посочи германския експерт в НАПИ Карин Хохаус, която работи в МС заедно с Плугчиева.

България не е нетен платец. Така вицепремиерът Меглена Плугчиева отхвърли категорично обвиненията, че страната е внесла повече пари, отколкото е получила от ЕК.

До момента сме усвоили 16 млрд. евро, а вноската, която ние сме платили от влизането ни в съюза през 2007 година е в размер на 843 млн. евро, стана ясно по време на отчета на вицепремиера.

Плугчиева призова опозицията да не използва еврофондовете в предизборната кампания. Това не е коректно, независимо че сме в предизборна ситуация, коментира Плугчиева.

Тя посочи, че в края на юни ЕК ще даде становище по въпроса дали ще бъдат размразени 76 млн. евро по три мерки по програма САПАРД.

Вицепремиерът припомни, че заради недобросъвестни ползватели на евросредства от януари до 17 април са били спрени всички субсидиите, включително и държавните, към ползвателите, но след направените проверки, субсидиите са възстановени.

Очаква се България да представи отговор на писмото на генералния директор Жан-Люк Демарти, който отговаря за земеделие и развитие на селските райони и в края на юни след като мине последната одитна проверка за прилагането на методологията, заложена в референтната рамка с ценовите листи, ще стане ясно дали ще бъдат отблокирани