Както и се очакваше, Редовното отчетно-изборно делегатско Национално събрание на ПП ГЕРБ избра премиерът Бойко Борисов за председател на партията.

Кандидатурата му бе издигната от досегашния председател Цветан Цветанов. Други предложения за лидерския пост нямаше.

1227 делегати подкрепиха кандидатурата на Борисов, като това е точният брой на присъстващите делегати.
Изборът бе посрещнат с бурни аплаузи.

Пляскате все едно нещо се е променило", обърна се обаче към делегатите Бойко Борисов.

Премиерът благодари на Цветан Цветанов за свършената до сега работа, за която, както сам се изрази Борисов, той лично нямал нерви.

Борисов в кулоарите:
Няма пробойни в ГЕРБ, но аз съм прагматик човек с опит и зная, че властта изкушава
Още...

Никога в ГЕРБ не е стоял въпросът кой е първи, втори, трети, четвърти или пети", подчерта Борисов.
Той обясни, че досега в партията винаги се разделяли ангажиментите и задълженията.

Борисов изтъкна, че съжалява, че няма още един Цветанов, който да застена начело на партията, за да може Борисов и вътрешният министър да се съсредоточат изцяло върху управлението на страната.

Аз ще се занимавам максимум 99 % с управлението, каза още Бойко Борисов, като основната работа в партията той оставя на Цветанов, а той ще е арбитър при конфликти.

Новият председател на ГЕРБ подчерта доброто си отношение с кметовете от другите политически сили.
Като пример той посочи, че на 30 декември първите пожелание за новата година той получил от кметицата на Перник.

Ние сме различни, каза още Бойко Борисов и изтъкна, че правителството има равно отношение към всички в местната власт. Той благодари на лидерите на СДС, ДСБ и Атака, които постъпвали държавнически.

Борисов посочи още, че именно ГЕРБ са разбили модата в отвличанията. Ако не е била ГЕРБ на власт, те и сега щяха да отвличат.

Той се обърна и към своите съпартийци с думите: „Няма да има компромис към никой, който посегне към корупцията."
Единственият противник на ГЕРБ сега е самият ГЕРБ, допълни Борисов.

Той призова съпартийците си да не забравят защо са ги избрали хората и да продължат за отстояват принципите на партията. Всеки ден трябва така да сме ангажирани все едно утре са изборите, изтъкна още Бойко Борисов.

От своя страна той върна жеста към дясната си ръка Цветанов, номинирайки го за заместник-председател на партията, а делегатите единодушно - отново 1227 от 1227, го избраха.

България днес е различна, заяви по-рано в отчета си досегашният председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той представи отчет на партията за трите години след създаването й.

Този отчет, по думите му, съдържа само добри резултати. Важното е всеки един от нас да не се главозамайва, каза Цветан Цветанов.

Желанието на хората беше да има реална промяна, посочи още той, спомняйки си първите дни от създаването на партията.

Политическите проекти през последните 18 години бяха създавани конюнктурно, каза още Цветан Цветанов.

От заседанието
Симеон Дянков:
Трябва да успеем защото България го очаква.
Още...

Той припомни, че през 2005 година, когато Бойко Борисов напуснал системата на МВР се кандидатирал в съдбовни и важни избори за София, в които от белязал безапелационен успех без да разчита на политическа подкрепа.

След учредяването на партията много бързо влязохме в първата битка, подчерта Цветан Цветанов по повод евроизбори 2007 година. От днес трябва да очертаем слабостите и да не ги допускаме за в бъдеще, каза още Цветанов.

Той категорично отрече да е имало конфликти между него и Бойко Борисов. Цветанов нямаше да е Цветанов, ако го нямаше Борисов, каза председателят на ГЕРБ.

Ако Борисов и Цветанов не бяха единни, нямаше да го има ГЕРБ, допълни Цветан Цветанов. Той бе категоричен: "Нищо не може да промени тандема Цветанов - Борисов.

Към лидера на партия и министър-председател Цветанов се обърна с думите: "Г-н Борисов, не бях партиец, не ме направихте партиец."