В словото си пред Берлинския глобален форум президентът Росен Плевнелев призова проблемите да бъдат назовани и европейските лидери да не прехвърлят отговорността за тяхното решение на следващите поколения.

"Длъжни сме да взимаме решения и да действаме. Едно решение може да бъде правилно или грешно, но понякога едно грешно решение е по-добро отколкото липсата на каквото и да е решение. Погрешното решение може да бъде поправено, докато липсата на решение създава опасна сива зона на нелегитимност и нестабилност", заявява Росен Плевнелиев.

Държавният глава отново отбелязва, че всяка криза може да бъде проследена до момента, в който някой е нарушил върховенството на закона.
Мир може да бъде постигнат само когато правилата важат за всички. Без правила няма мир. Трябва да въведем ефективни механизми, които да гарантират върховенството на закона", изтъква президентът Плевнелиев.

По думите му множеството предизвикателства, пред които е изправен ЕС, налагат на европейските държави да препотвърдят своето единство за намирането на ефективни решения. Обединена Европа е семейство и солидарността в него се гради върху споделената отговорност на всеки негов член, убеден е държавният глава.

Той изтъква, че ЕС е уникален проект за мир, в който държавите имат еднакви права и където политиките, основани на консенсус, правят всяка страна важна. Всеки е партньор и всеки е важен, независимо дали е малък или голям, богат или беден, коментира Плевнелиев.

"Нашите демокрации не са перфектни, не функционират винаги добре, но именно демокрацията ни прави силни, свободни, хуманни", заявява още президентът в словото си.

Силата на една нация, отбелязва още президентът, днес се измерва не чрез увеличаването на нейната територия, а чрез успеха на гражданите ѝ и чрез влиянието, което оказва на света.
Пред участниците във форума българският държавен глава призова за международен ред, в който всеки има значение и в който всеки трябва да даде своя принос за мира и развитието. "Нуждаем се от държави и лидери, които вярват, че различията се решават само чрез диалог и сътрудничество", подчертава още Росен Плевнелиев.