Още следващите месеци ще дадем по-голям тласък на икономическите отношения между България и Мароко. За това увери премиерът Бойко Борисов по време на съвместно изявление с мароканския си колега Саад Еддин Ел Отмани в Рабат, където е на двудневно официално посещение. Той изтъкна, че стокооборотът надвишава 250 милиона евро в сферите на строителството, фармацията и храните.

В присъствието на двамата правителствени ръководители беше подписано Административно споразумение към Спогодбата за социална сигурност между България и Мароко. Документът регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане на пенсии и друг вид обезщетения на хора, които са били осигурявани в двете страни.

Премиерът Борисов изрази надежда, че със споразумението още следващите месеци ще се стимулират бизнес отношенията. Като пример за активизиране на тези връзки министър-председателят посочи провелите се два икономически форума в Рабат и Казабланка по време на официалната визита в Мароко.

Мароко е перспективен външнотърговски партньор за България, вижда Борисов

Мароко е перспективен външнотърговски партньор за България, вижда Борисов

Двамата премиери отбелязаха перспективните сфери за инвестиционно сътрудничество

В своето изявление той заяви, че от няколко месеца двете страни работят усилено по въпроси в сферата на сигурността и сътрудничеството, особено по темата тероризъм и миграция. Борисов увери, че партньорството им ще продължи и за в бъдеще.

Премиерът допълни, че са били представени и възможностите на военнопромишления комплекс в България и отправи покана към мароканския си колега да посети страната ни в началото на другата година.

От своя страна премиерът на Кралство Мароко отбеляза, че двете страни споделят сходни позиции по редица регионални и международни проблеми. Той заяви и че в края на българската визита България и Мароко имат пътна карта за развитието на двустранните отношения в различните области на сътрудничество.

Борисов: Конфликтът между Русия и Украйна е изключителна заплаха

Борисов: Конфликтът между Русия и Украйна е изключителна заплаха

Премиерът изнесе лекция в Рабат...